SpaaQ blogt

Hypotheek overnemen: wat zijn de mogelijkheden?

19-02-2021

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin je mogelijk een hypotheek over wilt nemen. Je kunt bijvoorbeeld een hypotheek overnemen van iemand indien je van plan bent om te gaan scheiden, of omdat het in sommige gevallen financieel aantrekkelijk is om een hypotheek over te nemen. Nu is het wel zo dat er het nodige komt kijken bij het overnemen van een lening. Ongeacht wat de reden ook is: onze adviseurs staan klaar om te kijken naar de best mogelijke oplossing voor jouw persoonlijke situatie, als jij van plan bent om een lening over te nemen.

Hypotheek afsluiten: wat heb je nodig voor een hypotheek?

21-01-2021

Bij het afsluiten van een hypotheek komt vaak meer kijken dan je denkt. Het aanleveren van de juiste documenten, het ontvangen van een werkgeversverklaring en het hebben van genoeg eigen inleg is nog maar het topje van de ijsberg. Weten wat je echt allemaal nodig hebt voor een hypotheek? Lees dan dit artikel en start direct met de juiste voorbereiding!

NHG werkgeversverklaring hypotheek: hoe zit dat ook alweer?

21-01-2021

Ben jij aan het overwegen om een (nieuwe) woning te kopen? Dan krijg je vast en zeker te maken met de vraag naar een NHG Werkgeversverklaring. Weten wat dit betekent en hoe het precies zit? Lees dan deze blog!

 

Een overbruggingshypotheek: hoe, wat en waarom?

14-01-2021

Ga jij binnenkort een nieuwe woning kopen? Dan zal de term ‘overbruggingshypotheek’ je vast en zeker niet ontgaan. Maar wat is een overbruggingshypotheek precies? En hoe werkt een overbruggingshypotheek? Al met al hebben we het onszelf niet altijd makkelijk gemaakt met alle regels en wetten rond om de overbruggingshypotheek. In de komende 3 minuten willen we je meenemen in wat je allemaal tegen komt bij het afsluiten van een overbruggingshypotheek.

Tweede huis kopen

10-01-2021

Je droomt waarschijnlijk al tijden over het kopen van een tweede huis. Een tweede huis kopen voor je kind of kleinkinderen, of om zelf te kunnen genieten van een prachtige vakantiewoning. Of misschien wil je wel een tweede huis in het buitenland kopen om daar deels je pensioen door te brengen?

Ongeacht de reden: het kopen van een tweede huis is een slimme investering in het vastgoed. Houdt er wel rekening mee dat er bij een hypotheek op een tweede huis andere regels gelden dan bij een hypotheek voor je eerste woning. De banken hanteren namelijk strengere regels omdat zij deze financiering zien als een verhoogd risico. Daarbij komt dat een tweede woning vaak wordt gekocht om vervolgens te verhuren en dat beïnvloedt de taxatiewaarde van de woning. We leggen je in onze blog een aantal belangrijke zaken uit over een tweede huis kopen en het verkrijgen van een 2e hypotheek!

3 tips om een hogere, maximale hypotheek te berekenen!

23-12-2020

Heb jij jouw maximale hypotheek berekend? En ben jij nieuwsgierig of dit bedrag wellicht hoger kan? In dit uitgebreide artikel geven wij 3 belangrijke tips weg om jouw maximale hypotheek te verhogen. Een must-read voor iedereen bij wie zijn/haar droomwoning bijna binnen handbereik is...

Kosten koper berekenen

22-12-2020

Bij het kopen van een huis heb je te maken met ‘kosten koper’. Voor veel mensen is dit een onbekende term, wat daarom enige uitleg nodig heeft. In deze blog beantwoorden wij veelvoorkomende vragen, zoals: Wat zijn de kosten koper? Hoe kun je de kosten koper berekenen? Welke kosten koper percentage moet je rekening mee houden? Etcetera. Omdat het kopen van een woning al veel kosten met zich mee brengt, vinden wij het belangrijk dat je exact weet welke kosten je betaalt!

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting in 2021? En hoe zit het nu echt?

22-12-2020

In welke situatie betaal je nu wel of geen overdrachtsbelasting? Aan de hand van een aantal voorbeelden leggen we je het graag uit.

5 redenen: Waarom jij een jaren 30 woning wilt kopen

22-12-2020

De jaren 30 woningen zijn enorm in de smaak gevallen bij verschillende kopers. Is het nu bestaande bouw of nieuwbouw de jaren 30 is back! 5 redenen waarom jij een jaren 30 woning wilt gaan kopen lees je hier.

Wat doet een onafhankelijke hypotheekadviseur en hoeveel kost een adviseur

21-12-2020

Je hebt vast wel eens gehoord van een hypotheekadviseur via bekende of familie. Ze zijn razend enthousiast over de manier waarop hij hun heeft geholpen aan een hypotheek. Maar wie is die persoon en wat doet hij precies voor je? In deze blog leggen we je het wat de hypotheekadviseur voor jou kan betekenen.   

Kan ik een huis kopen zonder spaargeld?

29-11-2020

7 redenen om jouw hypotheekrente te vergelijken

29-11-2020

Nieuwbouwhuis kopen? Wat komt daar bij kijken?

29-11-2020

Een nieuwbouwhuis kopen is voor veel mensen een droom, maar ook een grote stap. Misschien bestaat jouw droomhuis al, misschien moet hij nog gebouwd worden. Iedereen heeft andere eisen en wensen. Het kan zijn dat jij als starter graag een nieuwbouwhuis wilt kopen.

Het huurhuis waar je nu woont, valt van slecht onderhoud door je huurbaas bijna uit elkaar. Je wilt niet meer elke week het probleem hebben dat je moet bellen omdat de verwarming weer kapot is of voor die scheuren in je muren. Je wilt in dit geval een huis kopen waar jij je veilig voelt en waar je wel vertrouwen in hebt. Ook als je nog twijfelt over het kopen van een nieuwbouw- of een bestaand huis, willen we je graag in deze keuze helpen. Daarom zetten we eerst de voor- en nadelen van een nieuwbouwhuis kopen voor je op een rij.

Nationale Nederlanden senioren verhuisregeling

29-11-2020

Er zijn verschillende scenario’s waarbij het overwegen van de Nationale Nederlanden senioren verhuisregeling de moeite waard is. Wanneer je een hogere leeftijd bereikt, komt het pensioen steeds dichterbij. Veel mensen overwegen rond de pensioenleeftijd te verhuizen naar bijvoorbeeld een gelijkvloerse, kleinere woning uit praktisch oogpunt. Een andere optie is om je huidige woning te verbouwen, omdat je niet van de huidige locatie weg wilt.

Er zijn diverse mogelijkheden om dit te financieren, bijvoorbeeld door het opnemen van overwaarde of het oversluiten van je hypotheek. Ga je dus binnen tien jaar met pensioen of ben je al met pensioen? Dan is het tijd om de verschillende mogelijkheden door te nemen. Wij hebben voor het gemak de diverse mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Liever contact met een van onze experts? Ook dat kunnen wij goed begrijpen.

Hoe bied ik op een huis?

29-11-2020

Execution Only goedkoper? Echt niet!

29-11-2020

Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk: zelf je hypotheek online afsluiten. Maar ben je dan als starter ook daadwerkelijk goedkoper uit? Dat is nog maar de vraag. Wij van SpaaQ geven je er graag antwoord op. Dus ga niet gelijk googelen om te kijken of jij ook zelf online je hypotheek kunt afsluiten. We raden je namelijk aan om eerst even verder te lezen voordat jij deze nieuwe optie gaat overwegen.

Energiebesparende voorzieningen in jouw nieuwbouwwoning

29-11-2020

Het kopen van een nieuwbouwwoning is niet zo eenvoudig als je denkt. Als je kijkt naar het kopen van een bestaande woning dan heb je minder keuzes die je moet maken voor je een nieuwbouwwoning koopt. Een van de punten die niet eenvoudig is, zijn de energiebesparende voorzieningen.

Eerste hypotheekafschrijving

29-11-2020

Je bent net bij de notaris geweest en je hebt inmiddels de sleutels van je nieuwe woning mogen ophalen.
Druk bezig met de het inrichten van je nieuwe woning, schiet er opeens door je hoofd: wanneer zal de eerste hypotheek afschrijving zijn? Oké, misschien is dat niet het eerste waar je aan denkt als je de sleutels hebt gekregen, maar dit moment komt gauw genoeg!

BLG Wonen Hypotheken

29-11-2020

BLG Wonen een geldverstrekker die als sinds 1945 actief is op de Nederlandse hypotheek markt. Wist je dat BLG wonen onderdeel is van de volks bank? Wij vinden dat BLG een van de geldverstekkers is die verder kijkt dan alleen de cijfertjes die wij aanleveren. De acceptanten die weten vaak precies waar het over gaat en denken mee in de ruimste zin. Ze proberen niet in problemen te denken, maar juist in oplossingen!

Hypotheek vergelijken

26-11-2020

Je hebt een huis gekocht en nu nog een passende hypotheek erbij vinden. De hypotheek vergelijken is een aardig klus als je hem zelf moet doen. Bij SpaaQ vergelijken wij jouw hypotheek met 30 verschillende aanbieders. Als je je hypotheek gaat vergelijken waar let je dan op?

Er zijn een aantal punten die voor iedereen bekend zijn:

  • Boetevrij aflossen
  • Rente
  • Het merkje van de bank

Online jouw hypotheek berekenen, kan dat?

26-11-2020

Wij van SpaaQ zijn van mening dat het niet mogelijk is om online zelf je hypotheek te berekenen. Uiteraard is het wel mogelijk om een indicatie te krijgen van wat je eventueel zou kunnen lenen volgens een berekeningsmodule.

Overlijdensrisicoverzekering en jouw hypotheek

26-11-2020

Wanneer je een hypotheek wilt aanvragen zal de hypotheekadviseur meerdere verzekeringsopties met je bespreken. Zo ook het risico dat wanneer je komt te overlijden je een hypotheek hebt die je moet betalen. De overlijdensrisicoverzekering en jouw hypotheek zijn dan ook vaak aan elkaar verbonden. Voor 1 januari 2018 was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering in combinatie met een hypotheek af te sluiten wanneer je een hypotheek afsloot met NHG. Tegenwoordig is dit niet meer het geval.

De voordelen van een huis kopen of huren

26-11-2020

Wat is NHG? Huis kopen met de Nationale Hypotheek Garantie

26-11-2020

Bouwtechnische keuring laten uitvoeren

26-11-2020

Dubbele woonlasten voorkomen

26-11-2020

DSB Hypotheek oversluiten

26-11-2020

Nu is de tijd daarvoor aangebroken! Vanaf 1 april betaal je geen boete wanneer je je hypotheek oversluit naar een andere bank. Er zijn nog meer dan 18.000 huizenbezitters die een hypotheek hebben bij het in 2009 falliete verklaarde DSB. Velen hebben al eerder geprobeerd om hun hypotheek over te sluiten, maar helaas was dit zonder succes.

Jazeker! Betaal niet te veel bij de Hypotheker!

26-11-2020

Is het jouw opgevallen dat wanneer je online op verschillende websites kijkt, je snel al een tarief ziet van ver boven de € 2.500? Ook bij de Hypotheker betaal je voor bepaalde proposities een hoog bedrag. Als je dit vergelijkt met het tarief dat wij rekenen, dan kan je flink op je hypotheekadvieskosten besparen!

Arts in opleiding hypotheek is dat mogelijk?

26-11-2020

Wat een geweldig beroep ga jij straks uitvoeren! Artsen in opleiding en een hypotheekaanvraag. Bij veel hypotheekadviseurs is dit een doorn in het oog, omdat het inkomen dat je hebt vaak een fantastisch inkomen is voor een hypotheekaanvraag. Bij deze wil ik je er gelijk bij vertellen dat je hypotheekaanvraag niet gemakkelijk is en veel creativiteit nodig heeft.

Wat is een werkgeversverklaring (NHG)?

23-11-2020

Een werkgeversverklaring is een verklaring waarin je inkomenssituatie wordt toegelicht. Er wordt gekeken of je nu en in de toekomst aan de lasten van de hypotheek kunt voldoen. Deze verklaring moet door je werkgever ingevuld worden en is van groot belang bij het aanvragen van je hypotheek. Hij moet dan ook op de juiste manier ingevuld worden!

De werkgeversverklaring, ook wel intentieverklaring, heb je nodig bij het afsluiten van je hypotheek. Als je met behulp van SpaaQ een hypotheek af wilt sluiten hebben we namelijk een aantal gegevens van je nodig. Bij veel hypotheekadviseurs blijkt de werkgeversverklaring regelmatig een probleempje te zijn. Gemiddeld moet de verklaring namelijk 6 ½ keer worden aangevraagd voordat hij wordt goedgekeurd. Dit komt doordat veel adviseurs de werkgeversverklaring niet controleren, terwijl dit een heel belangrijk document is en een voorwaarde voor je startershypotheek. SpaaQ doet dat anders! Bij ons is het gewoon in één keer geregeld door er de nodige aandacht aan te besteden.

Welke rentevaste periode kies je?

23-11-2020

Kan ik een hypotheek met studieschuld afsluiten?

23-11-2020

Ben jij net klaar met jouw opleiding, na zoveel jaar geploeter? En ben je nu begonnen met jouw eerste baan? Gefeliciteerd! Nu is het tijd voor de volgende stap, jouw eerste hypotheek. Jouw ouders zullen het misschien onderhand wel tijd vinden dat jij op jezelf gaat wonen, of misschien heb je zelf wel een mooi huis op het oog. Maar, hoe ga je een hypotheek aanvragen met een studieschuld? Dat kan toch helemaal niet?

Hypotheek zonder vast contract? Dat kan!

20-11-2020

De schrik slaat je om het hart. Een huurhuis vinden lijkt onmogelijk en je kunt niet kopen, want je hebt geen vast inkomen of intentieverklaring. Toch? Ho, stop, even terugspoelen. Een hypotheek afsluiten zonder vast inkomen kan niet? Nou, echt wel!

Hypotheek verlengen of oversluiten naar een andere bank?

20-11-2020

Is jouw rentevaste periode of looptijd bijna afgelopen? Dan kom je voor een nieuwe uitdaging te staan. Je moet je hypotheek gaan verlengen of jouw hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Het is goed mogelijk door het verlengen van de hypotheek of hem over te sluiten naar een andere geldverstrekker dat je een financieel voordeel kan behalen. Daarom meer redenen om het goed uit te zoeken wat het beste past bij jouw situatie.

Senioren propositie: Hypotheek voor ouderen

20-11-2020

Er wordt regelmatig gedacht dat er, naarmate we ouder worden, steeds minder mogelijkheden zijn op het gebied van een hypotheek. Maar, niets is minder waar! Bij SpaaQ zijn wij onder andere gespecialiseerd in het regelen van een hypotheek voor ouderen, waarbij er verschillende mogelijkheden zijn. Voor het gemak hebben wij de verschillende mogelijkheden even voor je op een rij gezet.

Hypotheek afsluiten samen met je ouders is dat mogelijk?

19-11-2020

In sommige situaties is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten die jij wilt. Soms is het dan ook een goed idee om een hypotheek afsluiten samen met je ouders.

Stel je voor... Je bent pas net aan het werk en hebt nog geen vaste baan. Of je bent nog steeds aan het studeren, maar wilt weg uit dat vieze studentenhuis. Je hebt een baan, maar geen geld om het huis op te knappen. Er zijn tal van redenen waarom jij nog niet zo’n hoge hypotheek af kunt sluiten. Gelukkig zijn daar wellicht je ouders: je redders in nood! Ze willen je graag helpen, maar hoe? We zullen de verschillende mogelijkheden voor je uitlichten!

Hypotheek afsluiten: Het proces van een huis kopen

19-11-2020

Hypotheek afsluiten: Het proces van een huis kopen

Yes! Je bod is geaccepteerd. Het ‘enige’ wat er nu nog rest is een hypotheek afsluiten. Als je wel eens eerder bij een hypotheekadviseur bent geweest heb je waarschijnlijk al veel informatie gekregen. Maar, nu moet het dan echt gebeuren. Als je een hypotheek wil gaan afsluiten zullen er veel vragen in je op komen. Want, hoe moet je dit te doen, nog belangrijker: waar moet je rekening mee houden? Om dit soort vragen goed te kunnen beantwoorden beginnen we bij de meest belangrijke vraag: Waar sluit je je hypotheek af?

Aflossingsvrije hypotheek verlengen of oversluiten?

19-11-2020

In Nederland zijn er nog steeds veel woningbezitters die een aflossingsvrije hypotheek hebben. Jaren geleden heb jij een hypotheek afgesloten en nu loopt deze tegen het einde aan. Nu moet je dus de hypotheek verlengen of een andere hypotheekvorm afsluiten.

8 tips om jouw schenking in goede banen te leiden

19-11-2020

De loterij winnen is leuk! Wanneer je een (groot) geldbedrag gaat schenken, zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden zodat de gelukkige ook écht blij kan zijn met de gift.

Wat doet een taxateur precies?

19-11-2020

Een taxateur bepaalt de waarde van jouw toekomstige woning. Wat doet een taxateur dan precies? Wanneer je een hypotheek af wilt gaan sluiten raak je verdwaald in een doolhof van woorden en begrippen.

Aflossingstand of aflosstand: hoe werkt dat in de praktijk?

19-11-2020

Aflossingstand of aflosstand: hoe werkt dat in de praktijk?

Sinds 1 januari 2013 is het voor starters alleen nog mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen als jij jouw hypotheek aflost met een lineaire of annuitaïre hypotheek aflosvorm, met een looptijd van dertig jaar. Als jij als starter jouw woning verkoopt na 4 of 5 jaar, dan ga je te maken krijgen met de aflosstand of wel de aflossingsstand. Wat dit precies inhoud lees je in onze blog!

Onderhandse lening afsluiten

19-11-2020

Met een onderhandse lening een hypotheek afsluiten

Om te beginnen: wat betekent een onderhandse lening? Er is sprake van een onderhandse lening op het moment dat jij van een willekeurig iemand geld leent en je hier samen afspraken overmaakt. Dit kan gaan over bijvoorbeeld, de rente of de periode van terugbetalen. In een geval als dit heeft deze afspraak dan ook een onderhandse lening. Er komt in een situatie als deze geen instantie als een bank of kredietmaatschapij aan te pas. Dit betekent dus ook dat deze lening niet wordt geregistreerd in het BKR-register.

Hypotheek verhogen voor verbouwing op 2 manieren

07-10-2020

Wil je dan eindelijk eens een keer die verouderde badkamer verbouwen, maar is dit duurder dan verwacht? Of krijg je binnenkort je eerste kindje en moet er daardoor het een en ander in huis aangepast worden? Dan kun je voor de financiering van deze verbouwing vaak gewoon je hypotheek verhogen. In deze blog leggen wij jou uit hoe dit precies werkt!

Spaarhypotheek oversluiten zinvol?

07-10-2020

Een spaarhypotheek oversluiten of aanpassen? Gezien de huidige rentestand is het oversluiten van jouw spaarhypotheek het meest verleidelijk. In de aankomende jaren zijn er namelijk ook meer mensen die hun rente opnieuw moeten vastzetten bij hun geldverstrekker. Je bent dus niet de enige die zijn hypotheek wil oversluiten!

Hypotheek na scheiding op 1 naam zetten is dat mogelijk?

07-10-2020

In het geval dat jouw relatie beëindigd wordt begrijpen wij maar al te goed dat er veel voor jouw gaat veranderen. In deze tijd heb je dan ook vaak genoeg dingen aan jouw hoofd. Maar, weet je ook wat er gebeurt als je de hypotheek na scheiding op 1 naam moet zetten?

7 Redenen waarom een hypotheek online afsluiten geen succes is

07-10-2020

Overweeg je online jouw hypotheek af te sluiten? Lees dan eerst deze informatieve blog van SpaaQ of maak een vrijblijvende afspraak.