header-bottom

Huis verhuren wonen in buitenland

Bennie 16-01-2023 5 minuten

De oplossing voor emigranten met een huis in Nederland: de verhuurhypotheek

Verhuurhypotheek in het buitenland

Heb je altijd al gedroomd van het verhuizen naar het buitenland, maar vraag je je af wat er gebeurt met je huis in Nederland? Voorheen was het niet mogelijk om een verhuurhypotheek te krijgen als je niet in Nederland woonde, maar gelukkig verandert dat nu. Vanaf januari 2023 komen mensen die naar het buitenland verhuizen ook in aanmerking voor een hypotheek. In deze blog gaan we dieper in op hoe je je huis in Nederland kunt verhuren terwijl je in het buitenland woont. We zullen de belangrijkste verschillen toelichten tussen een hypotheek voor ingezetenen en niet-ingezetenen, en we zullen ook een stappenplan geven voor het verkrijgen van een verhuurhypotheek als niet-ingezetene. Zo kun je gerust emigreren zonder je huis te verkopen.

Waar moet je opletten?

 • De manier waarop je de maximale hypotheek berekent.
 • De hogere rente die je betaalt.
 • De looptijd kan niet altijd 360 maanden zijn
 • Aflossingsvrij is niet altijd mogelijk
 • Je moet een professionele vastgoedmakelaar hebben die de woning wilt verhuren

Er zijn echter wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je een verhuurhypotheek aanvraagt als niet-ingezetene. De manier waarop de maximale hypotheek wordt berekend is anders, waardoor de hypotheek misschien lager is dan je had verwacht. Ook betaal je een hogere rente dan bij een ''normale'' lening. De klant kan de looptijd van de hypotheek ook niet verlengen en een verhuurhypotheek kan niet gecombineerd worden met een aflossingsvrije hypotheek. De klant dient ook een professioneel vastgoedbeheerder te hebben.

Houd er ook rekening mee dat de verhuurhypotheek alleen mogelijk is voor EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. Controleer dus goed of je in aanmerking komt voordat je een aanvraag indient. Er zijn ook nog andere productkenmerken waar je op moet letten, dus het is aan te raden om een stappenplan te volgen: 


Stappenplan voor verhuurhypotheek als niet-ingezetene

 1. Maak een afspraak bij SpaaQ

 2. Verzamel de juiste documenten: Voordat je een aanvraag indient, is het belangrijk om te zorgen dat je de juiste documenten bij de hand hebt. Dit kan bijvoorbeeld inkomensverklaringen, bankafschriften, en informatie over je huis.

 3. Zoek professioneel advies: Voordat je een aanvraag indient, is het aan te raden om professioneel advies in te winnen. Dit kan je helpen om het proces zo eenvoudig mogelijk te maken en om te begrijpen wat je kunt verwachten.

 4. Check met de adviseur de voorwaarden: Zoals eerder genoemd, is de verhuurhypotheek alleen mogelijk voor EU-landen en het Verenigd Koninkrijk. Controleer dus goed of je in aanmerking komt voordat je een aanvraag indient.

 5. SpaaQ dient de aanvraag in: Als je alle documenten en informatie bij de hand hebt, zodat de adviseur je de aanvraag kan indienen. Zorg ervoor dat je de informatie juist en correct aanlevert om problemen te voorkomen.

 6. Wachten op de beoordeling: Nadat de aanvraag is ingediend, zal deze worden beoordeeld door de hypotheekverstrekker. Dit kan enkele dagen/weken duren. 

 7. Finaal akkoord: Als de aanvraag is goedgekeurd, kan je naar de notaris om te passeren.

 8. Tekenen van de hypotheek: Als je het eens bent met het voorstel, kun je de hypotheek tekenen. Zorg ervoor dat je alle voorwaarden goed begrijpt en vraag om verduidelijking als dat nodig is.

 

 

 


Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Nederlandse tijd

The form contains errors