header-bottom

Hypotheekrenteaftrek

Wat is hypotheekrenteaftrek?

First things first: de term 'hypotheekrenteaftrek' heb je vast en zeker met regelmaat voorbij zien komen. Maar, wat betekent deze welbekende hypotheekrente aftrek nou eigenlijk? Wanneer je ervoor kiest om een huis te kopen leen je (hoogst waarschijnlijk) een groot bedrag bij de bank. Over dit bedrag betaal je vervolgens weer rente, welke je (gelukkig!) voor een deel kunt aftrekken van jouw belastbaar inkomen. Tijdens je jaarlijkse belastingaangifte kun je deze kostenpost opgeven. Let hierbij wel op! Er is sinds een tijd een nieuwe wet die ervoor zorgt dat vanaf 2020 hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd. 

Hoe werkt hypotheekrente aftrek?

Om te begrijpen hoe hypotheekrente aftrek werkt moet je inzicht krijgen in belangrijke begrippen die hiermee te maken hebben. Wij leggen je graag alles uit wat je moet weten over hypotheekrenteaftrek, zo worden de volgende punten op deze pagina verder uitgelicht: 

Pexels Maitree Rimthong 1602726

Heb je recht op hypotheekrenteaftrek?

Niet iedereen heeft zomaar recht op hypotheekrenteaftrek. Je moet immers aan enkele voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  • De hypotheekschuld is enkel bedoeld voor onderhoud, verbetering of aankoop van een huis welke dient als jouw hoofdverblijf. Ben je in het bezit van meerdere woningen? Dan kun je enkel in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek van het huis waarin je woont. 
  • Sinds 2001 mag je de hypotheekrente maar maximaal 30 jaar aftrekken van je inkomstenbelasting. 
  • Heb je jouw hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten? Dan mag je enkel jouw hypotheekrente aftrekken wanneer je volledig aflost. Voor 1 januari 2013 mag dit ook als je niet volledig aflost.
  • Je bent verplicht om jouw nieuwe hypotheek binnen 30 jaar af te lossen. 

Berekenen hypotheekrenteaftrek

Het berekenen van jouw hypotheekrenteaftrek is in principe niet heel moeilijk. Stel: je hebt een woning gekocht a €400.000 euro tegen een rente van 1,5% (6000 euro), dan komt dit rentebedrag in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je dit rentebedrag mag aftrekken van jouw belastbaar inkomen. Uiteindelijk hoef je dus minder inkomstenbelasting te betalen, aangezien jouw belastbaar inkomen een stuk lager uitvalt. 

Eigenwoningforfait

Maar let op! Reken jezelf nog niet direct rijk. Er is namelijk nog een andere regel voor mensen die een eigen woning bezitten. Er wordt namelijk ook nog een bedrag opgeteld bij het belastbaar inkomen, namelijk het: eigenwoningforfait. Hoe hoog het eigenwoningforfait bedrag is, is afhankelijk van de WOZ-waarde van jouw woning. Sinds dit jaar is het voor de meeste woningen 0,5% van de WOZ-waarde, wat betekent dat je op een woning van 400.000 euro met 0,5% WOZ-waarde van je woning, in totaal nog 2000 euro van je hypotheekrente moet afhalen. Dus, 6000 euro - 2000 euro = 4000 euro in vermindering brengen van jouw belastbaar inkomen voor het aftrekken van jouw hypotheekrente. 

Belastingvoordeel berekenen

Om het belastingvoordeel van jouw hypotheekrente te berekenen, heb je bovenstaande getallen nodig. Wij hebben hieronder een gemakkelijke berekening voor je op papier gezet: 

Stel, jouw brutoinkomen is 70.000 euro per jaar (hierdoor val je dus in de schijf van 43% belasting in 2021). Dit betekent dat je in totaal 0,43 * 4000 euro terug krijgt van de Belastingdienst. 

Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Wil jij graag meer weten over de voordelen van hypotheekrenteaftrek? Laat hier je gegevens achter en een van onze hypotheekadviseurs belt je terug voor een vrijblijvend gesprek!

The form contains errors