header-bottom

Familiehypotheek

Familiehypotheek bij SpaaQ

Een woning afsluiten is voor starters tegenwoordig niet meer zo makkelijk. Dit, omdat nog maar slechts 100% van de woningwaarde geleend kan worden, en men dus veel extra eigen inleg nodig heeft. Ben jij van plan om binnenkort een huis te kopen? En wil jouw familie je daarbij helpen? Dan is een familiehypotheek zeker interessant. Wij leggen je graag alle voordelen, kenmerken en mogelijkheden uit. Uiteindelijk meer informatie nodig? Wij staan voor je klaar om alles tot in detail aan je uit te leggen!

Wat is een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is voordelig voor ouder en kind. Zo is er bij deze hypotheekvorm sprake van een hogere hypotheek, lagere maandlasten en meer rendement op spaargeld. Een familiehypotheek wordt gesloten, naast of als vervanging van een reguliere hypotheek.

Wat zijn de voordelen van een familiehypotheek? 

Een familiehypotheek heeft niet alleen maar voordelen voor jezelf. Zo is een familiehypotheek ook heel interessant voor jouw familie! Zodra een familielid ervoor kiest om geld uit te lenen aan jou voor een huis, dan kan dit familielid hierover rente ontvangen. Deze rente is in de meeste gevallen hoger dan de rente die men krijgt op een spaarrekening, dus een hoger rendement is gegarandeerd!

Ons advies is wel om deze rente marktconform te houden, anders verlies je namelijk jouw mogelijkheid op hypotheekrenteaftrek. De kans is dan groot dat de Belastingdienst de hypotheek eerder als een schenking beschouwt.

Wat zijn de kenmerken van een familiehypotheek? 

Een familiehypotheek ( ook wel familiebank genoemd) heeft verschillende kenmerken. Zo kun je deze hypotheek op verschillende manieren inrichten: 

  • Je leent het volledige bedrag van jouw nieuwe woning van een familielid
  • Je leent een deel van de hypotheek bij een familielid, en de rest bij een geldverstrekker. 

Welke vorm je kiest bepaal je natuurlijk zelf. Kies je voor het volledige bedrag bij familie? Dan ben je niet gebonden aan de regels van geldverstrekkers, en kun je ook de aflos vorm zelf bepalen. Belangrijk is wel dat er hiervoor onderling een goede leningovereenkomst wordt opgesteld, om eventuele misverstanden in de toekomst te voorkomen. Kies je voor een mix van beide? Dan wordt er door de bank wel gekeken naar jouw inkomen, en wordt er bepaalt of deze hoog genoeg is om beide lasten van hypotheken te kunnen betalen. Dit betekent dat het bedrag wat je leent bij een familiehypotheek, in mindering wordt gebracht op jouw maximale leencapaciteit bij de bank. Daarentegen ontvang je wel leuke kortingen op de rente voor de hypotheek bij de bank wanneer jouw familie een deel van de hypotheek meefinanciert. 

Wat zijn de voorwaarden van een familiehypotheek?

Wanneer je een familiehypotheek overweegt is het noodzakelijk dat je ook bekend bent met de voorwaarden ervan. Zo kan je enkel van de familiehypotheekrenteaftrek profiteren, wanneer je: 

  • Jouw lening in maximaal 30 jaar zal aflossen
  • Je elk jaar netjes jouw aangifte van deze lening inlevert bij de Belastingdienst
  • Je een martconforme rente aan je familie betaalt
  • Je de lening schriftelijk hebt vastgelegd

Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Wil jij meer informatie over het afsluiten van een familiehypotheek? Laat dan hiernaast even je gegevens achter! Onze adviseur neemt spoedig contact met je op.

The form contains errors