header-bottom

Ik wil mijn overwaarde hypotheek gebruiken

Overwaarde van jouw hypotheek benutten? Zo doe je dat!

Wanneer je jouw huist verkoopt voor een hoger bedrag dan jouw resterende schuld van de hypotheek, spreek je van een overwaarde. Deze overwaarde kan je dus zien als de vrije verkoopwaarde van jouw woning en de hoogte van de nog resterende hypotheekschuld, minus de verkoopkosten. In vakjargon wordt overwaarde ook wel een eigenwoningreserve genoemd, welke in veel situaties ontzettend goed van pas kan komen. Benieuwd hoe jij jouw overwaarde kunt benutten? Wij helpen je graag!

Overwaarde Hypotheek (1)

De overwaarde consumptief gebruiken

Helaas is het sinds 1 januari 2004 niet meer mogelijk om een overwaarde consumptief te gebruiken. Dit houdt in dat, wanneer er sprake is van een overwaarde, het gehele bedrag gebruikt moet worden om de eigen woningschuld van jouw nieuwe woning te verlagen. Wat een gedoe hè! Wij leggen het hieronder even uit aan de hand van een rekenvoorbeeld. 

Rekenvoorbeeld overwaarde

Stel, je verkoopt jouw woning voor €300.000, terwijl jou hypotheek (eigen woningschuld) nog maar €210.000 euro bedraat. Dit betekent dat jij nog een eigenwoningreserve hebt van €300.000 - €210.000 = €90.000. Zodra je een nieuwe woning gaat aankopen, dien je eerst jouw eigenwoningreserve af te trekken van de aankoopsom van jouw nieuwe woning. Als jouw nieuwe woning €400.000 euro kost, wordt hier dus eerst €90.000 van af getrokken. Jouw nieuwe woningschuld welke je kunt financieren bij de bank komt dan uit op €310.000. 

Wanneer je je aan deze regels houdt blijft de rente fiscaal aftrekbaar!

Andere mogelijkheden 

Wellicht wil jij jouw overwaarde voor andere doeleinden gebruiken, dit kan enkel in de volgende situatie: 

Kosten koper betalen uit overwaarde

Bij de aankoop van een nieuwe woning komen zogenoemde 'kosten koper' kijken. De overwaarde welke uit de verkoop van jouw oude woning is vrijgekomen, kan je hiervoor gebruiken. Dit kan dan geregeld worden bij de notaris. 

Beslissen om te gaan huren

Beslis jij om, na het verkopen van jouw woning, in een huurhuis in te trekken? Dan is de overwaarde van jouw woning een fijn extraatje! Gebruik dit om te sparen, te beleggen of om je pensioen aan te vullen. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat je elk jaar wel belasting betaald over de overwaarde die op jouw rekening staat. 

Verbouwing financieren met de overwaarde

Ben je van plan om binnenkort te gaan verbouwen? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om deze verbouwing met jouw overwaarde te laten financieren. Dit kan in gang gezet worden zodra je een extra hypotheek opneemt, of wanneer je ervoor kiest om hypotheek te laten oversluiten. Laat je in een situatie als deze altijd even informeren door een hypotheekadviseur, zo kom je niet voor onverwachte situaties te staan! 

 

Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Wil jij graag jouw overwaarden benutten? Laat hier je gegevens achter en een van onze hypotheekadviseurs belt je terug voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden!

The form contains errors