header-bottom

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

01-02-2022

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wat kan ik aan hypotheek krijgen?

Er is geen standaardantwoord op de vraag hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Elke situatie maakt het antwoord weer anders. Wel staat vast dat als je voldoende inkomen hebt je maximaal 100% van de waarde van de woning zou kunnen lenen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Is een vraag die wij vaak voorbij zien komen. Je bent je aan het oriënteren op je eerste woning of je koopt je volgende woning. Beide situaties kennen keuzes die gemaakt moet worden. Ga je voor een maximale lening of hou je nog ruimte over? Hoeveel hypotheek je kan krijgen wil nog niet zeggen dat je alles nodig hebt.

Om je maximale leencapaciteit te kunnen berekenen hebben wij een aantal gegevens nodig van jou om het uit te kunnen rekenen. Hierbij moet je denken aan:

 • Inkomsten gegevens
  Ben je in loondienst of ondernemer is hart en nieren
 • Financiële verplichtingen
  Heb je nog andere leningen lopen?
 • Koop je alleen of samen?
 • Pensioenoverzicht
  Wat is jouw inkomen als je met pensioen gaat?
 • Hypotheekoverzicht
  Als je al eerder een hypotheek hebt afgesloten
 • Paspoort
  We willen graag weten wie je bent

 

Via de hypotheek calculator op onze website kan je een goede indicatie krijgen van wat jij aan hypotheek kan krijgen.

Wat voor hypotheek kan ik krijgen?

Er zijn diverse hypotheekvormen op dit moment nog mogelijk. De meest gebruikte zijn annuïteiten, lineaire en aflossingsvrij.

In 2021 is de aanvraag naar een aflossingsvrije hypotheek toegenomen met 17%. Wat dus blijkt dat dit een populaire hypotheekvorm is.
Naast de hypotheekvormen wordt de verhuurhypotheek ook als hypotheekvorm aangewezen. Enkel is dit niet een hypotheekvorm maar een hypotheekvoorwaarden. Lees hier meer over de ‘’verhuurhypotheek’’

De wat oudere hypotheekvormen zoals spaar of beleggen komen vandaag de dag nog steeds voor. Enkel zien we dat het steeds minder interessant is om deze producten opnieuw af te sluiten. In jouw situatie kan je te maken hebben met een overgangsrecht waardoor je dus een hypotheek niet in box 3 hoeft af te sluiten maar dan blijft deze gewoon in box 1.  De vraag welke hypotheek kan ik krijgen is dus volledige afhankelijk van jouw situatie mocht je nog gebruik kunnen maken van het ‘’oude recht’’ of niet en of je hypotheekrenteaftrek belangrijk vindt.

Welke hypotheek kan ik krijgen?

Omdat er diverse geldverstrekkers zijn die klaar staan om jouw hypotheekaanvraag in behandeling te nemen is het altijd goed om voorbereid op pad te gaan. Welke hypotheek je kan krijgen is dan ook een goede vraag. De online rekentool geeft je een goede indicatie wat je maximale hypotheek zou kunnen zijn. In de tool wordt er rekening gehouden met diverse hypotheekvormen en zie je direct een uitslag of je in aanmerking komt voor een hypotheek.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen bij een adviseur?


Jouw hypotheekadviseur zal in de berekeningen je direct laten zien wat jou mogelijkheden zijn. Op basis van de bovenstaande informatie kan hij je vertellen of je een woning wel of niet zou kunnen kopen. Het kan zijn dat er werk aan de winkel is om jouw financiële situatie te moeten verbeteren om aan de maximale financiering te kunnen komen. De adviseurs van SpaaQ helpen je graag bij het uitzoeken van jouw mogelijkheden.

Wil je direct een indicatie van wat jouw mogelijkheden zijn?