header-bottom

Aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar?

Bennie 18-05-2022 2 minuten

Aflossingsvrije hypotheek rente aftrekbaar?

Een veel gestelde vraag is of de aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar is en of deze nog wel mogelijk is op het moment dat je voor het eerst een hypotheek afsluit. Wij gaan je in deze blog de uitleg geven hoe jouw aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar kan worden.

Kan je een hypotheek afsluiten waarbij de aflossingsvrije hypotheekrente aftrekbaar is als je niet eerder een aflossingsvrije hypotheek hebt gehad voor 2012? Het antwoord is simpel: Ja dat kan enkel valt jouw hypotheek dan in box III. Eerder was dit niet meer terug te draaien maar de belastingdienst heeft hier opnieuw naar gekeken. Later hier meer over.

De hypotheekrente is gestegen en de maandlasten van een nieuwe woning zijn daarmee ook gestegen. Een lineaire hypotheek afsluiten met een aftrekbare rente zal snel buiten het budget liggen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een deel aflossingsvrij in hun nieuwe lening. Maar kan dit eigenlijk nog steeds?

Lening afgesloten voor 2012?

Een van de grootste misvattingen is dat de aflossingsvrije hypotheek enkel voor hypotheekhouders is voor 2012. Aflossingsvrij heeft nooit een onderscheid gemaakt of je nu wel of niet eerder een hypotheek hebt gehad. Enkel de geldverstrekkers houden rekening dat jouw aflossingsvrije hypotheek vanuit het verleden ( lees voor 2012) wel aftrekbaar is en de nieuw af te sluiten hypotheek als je niet eerder een hypotheek hebt gehad niet. Dus het is mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten als starter of doorstromer die niet eerder een hypotheek heeft gehad voor januari 2013.

Nieuwe hypotheken Annuitair of lineaire?

Als de rente laag staat betekend dit ook voor je maandlasten dat ze lager zullen zijn waardoor een annuiteit of lineaire hypotheek goed te dragen is. Maar met de stijging van de afgelopen maanden zien we dus dat er steeds meer mensen het recht op hypotheekrenteaftrek voorlief nemen en kiezen voor een niet aftrekbare aflossingsvrije hypotheek. Maar fiscaal kan dit wel een hoop gedoe opleveren dachten we.

Hypotheekrente aftrek

Hypotheekrente aftrek kennen we sinds januari 2001. Iedereen die een eigen woning kocht werd gecompenseerd door de belastingdienst voor een termijn van 30 jaar. De hypotheek werd fiscaal aftrekbaar zoals ze dat zo mooi noemen. Door de jaren heen zijn er veel regels en wetten bij gekomen die het niet altijd gemakkelijk maakten.

Waardoor er in 2012 werd gezegd elke hypotheek die nieuw word afgesloten dus niet een als je een hypotheek oversluit of je minder leent dan wat je oorspronkelijke hypotheek was moet dit annuitair of lineaire in 30 jaar terug betalen om de hypotheek fiscaal aftrekbaar te houden. Poeh wat een materie he!

De belastingdienst en de box 3 hypotheek

Maar nu is dus de vraag kan je ooit nog hypotheekrente aftrek krijgen over een aflossingsvrije hypotheek? We weten dat als het eenmaal een box 3 hypotheek is dat dit niet eenvoudig te wijzigen is. De belastingdienst zou de belastingdienst niet zijn om dit op een ingewikkelde wijze te verwoorden. Daarom gaan wij het je uitleggen:

''Herkwalificatie box 3-schuld tot eigenwoningschuld . Belastingplichtige heeft in 2015 voor het eerst een eigen woning gekocht. Hiervoor heeft hij een aflossingsvrije lening gesloten, waardoor deze lening niet kwalificeert als eigenwoningschuld. In 2020 is de lening omgezet in een annuïtaire geldlening. Kwalificeert de lening vanaf dat moment als eigenwoningschuld?

Ja. Om als eigenwoningschuld te kunnen worden aangemerkt, moet de lening aan bepaalde voorwaarden voldoen om te kwalificeren als eigenwoningschuld, waaronder een contractuele verplichting tot het gedurende de looptijd ten minste annuïtair en in ten hoogste 360 maanden volledig aflossen. Door de voorwaarden van de lening aan deze voorwaarden aan te passen, kan de lening vanaf dat moment een eigenwoningschuld zijn. De maximale looptijd van 360 maanden gaat in vanaf het moment dat de lening als eigenwoningschuld wordt aangemerkt.''

Bron: Belastingdienst

Als je dit hebt gelezen en je begrijpt het dan ben je al heel ver. In begrijpbare taal staat hier dat jouw aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar kan worden door de volgende voorwaarden uit te voeren:

  • Je hypotheek omzetten naar annuiteit of lineaire
  • De looptijd verlengen naar 30 jaar

 

Eigenlijk best simpel maar waar ga je in de praktijk tegenaan lopen?

  • Jouw bank kan de omzetting naar annuiteit of lineaire wel doen
  • De looptijd van de hypotheek kan niet zonder dat de hypotheekakte aangepast word verlengd worden
  • Je maandlasten gaan omhoog omdat je gaat aflossen
  • Je extra kosten maakt om je hypotheek aan te passen

 

Al met al kan dit nog voor veel vragen zorgen bij je. Wij van SpaaQ helpen je graag met het beantwoorden van de vragen die je hebt.

The form contains errors