header-bottom

Hypotheek overnemen: wat zijn de mogelijkheden?

19-02-2021

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin je mogelijk een hypotheek over wilt nemen. Je kunt bijvoorbeeld een hypotheek overnemen van iemand indien je van plan bent om te gaan scheiden, of omdat het in sommige gevallen financieel aantrekkelijk is om een hypotheek over te nemen. Nu is het wel zo dat er het nodige komt kijken bij het overnemen van een lening. Ongeacht wat de reden ook is: onze adviseurs staan klaar om te kijken naar de best mogelijke oplossing voor jouw persoonlijke situatie, als jij van plan bent om een lening over te nemen.Hypotheek Overnemen Na Scheiding


Waarom een hypotheek overnemen?

Een hypotheek overnemen is o.a. een geschikte keuze voor de mensen die van plan zijn om te scheiden. Door de hypotheek over te nemen is het namelijk niet noodzakelijk om de woning te verkopen. Dit kan uiteraard wel, echter neemt dit veel ongemak met zich mee. Daar komt bij dat kinderen vaak gehecht zijn aan een woning. Zij hebben er baat bij om op dezelfde plek te blijven wonen. Middels een hypotheek overnemen na een echtscheiding is het mogelijk om te blijven wonen in het huis en om de helft van de waarde van de woning over te dragen aan de ex-partner.Een hypotheek overnemen na scheiding: uitkopen van je partner

Goed, je weet nu waarom een hypotheek overnemen na een scheiding financieel aantrekkelijk kan zijn. Wat je alleen nog niet weet is hoe je dit op de beste manier kunt doen. Er zijn een aantal stappen die genomen moeten worden om het overnemen van een hypotheek na scheiding mogelijk te maken. De meest voor de hand liggende optie is om je ex-partner uit te kopen. Hiervoor hebben we de belangrijkste stappen onder elkaar gezet, zo weet je wat je moet doen om de hypotheek over te nemen.

  1. Laat een taxatie opstellen voor het vaststellen van de waarde van de woning

Als je je partner wilt uitkopen na een echtscheiding, is het noodzakelijk dat je de waarde van de woning laat vaststellen. Zo weet je precies om welk bedrag de uitkoop moet gaan.

  1. Maak afspraken met je partner omtrent de bindende kracht van de waardebepaling

Is de waarde van de woning bekend? Dan wordt het tijd voor afspraken omtrent het uitkomen van je partner! Wat is jullie samenlevingsvorm? Zijn jullie getrouwd of is er sprake van geregistreerd partnerschap? Afhankelijk van jullie samenlevingsvorm zal de uitkoop voortgezet worden. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen (voor 01-01-2018)? Dan is automatisch de helft van de waarde van de woning voor jouw partner. Ben je na 01-01-2018 getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen? Dan is het afhankelijk wie voor deze registratie eigenaar was van de woning. Wanneer je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden is het afhankelijk van de afspraken hoe het huis moet worden verdeeld.

  1. Neem vervolgens de volledige restschuld van de hypotheek over en laat de hypotheek op je eigen naam zetten

Dan is het langzaamaan tijd voor de uitkoop procedure. Wanneer jij degene bent die in de woning blijft wonen, zal jij je partner moeten uitkopen. Wij hebben hieronder een voor het gemak even uitgelegd hoe je moet berekenen wat je jouw partner moet betalen als je hem/haar wilt uitkopen:

Stel de woning is getaxeerd op €200.000 euro, en jullie hebben nog een openstaande hypotheek van €120.000 euro. Dan betekent het dat je een overwaarde hebt van €80.000 euro. Jouw partner zal in deze situatie recht hebben op een bedrag van €40.000 euro

  1. Zorg voor een goede onderbouwing over de vraag hoe je de hypotheek kunt blijven betalen nadat je de hypotheek op je eigen naam hebt gezet
  2. Laat het bedrag voor het uitkopen van je ex-partner berekenen en zorg ervoor dat dit bedrag betaald wordt

Heb je niet genoeg geld om jouw ex-partner uit te kopen? Dan is het noodzakelijk dat je in overleg met jouw hypotheekverstrekker of het eventueel mogelijk is om een extra hypotheek af te sluiten of je huidige hypotheek te verhogen.

  1. Laat het huis aan u toe bedelen met behulp van een akte van verdeling en zorg ervoor dat de overdracht van de woning bij de notaris vast wordt gelegd.

Wij raden je aan om altijd in gesprek te gaan met je aanstaande ex-partner om de bovenstaande zaken goed te kunnen regelen. Indien je hulp nodig hebt bij het opstellen van bepaalde aktes of overeenkomsten dan is het altijd handig om een jurist of notaris in te schakelen. Voor het overdragen van de woning is dit zelfs verplicht, hier moet namelijk een notariële akte voor worden opgesteld.Hypotheek overnemen zonder uitkopen

Sommige mensen vragen zich af of een hypotheek overnemen zonder uitkopen ook tot de mogelijkheden behoord. Hoewel dit in feite mogelijk is zal het in de praktijk eigenlijk nooit voorkomen. Dit heeft met name te maken met het feit dat een van de partners op deze wijze met lege handen komt te staan. Het uitkopen van de partner zorgt er namelijk voor dat u als het ware de lening overneemt. Indien u zelf de hypotheek op u neemt maar niet uw partner uitkoopt, dan houdt uw partner niets over. Vandaar dat een hypotheek overnemen eigenlijk altijd in combinatie met een uitkoopregeling wordt gerealiseerd.

Hypotheek Overnemen

Hypotheek overnemen met nieuwe partner

Indien je al in een verder stadium bent, en wellicht een nieuwe partner hebt ontmoet, is het ook mogelijk om samen met je nieuwe partner de hypotheek over te nemen. Doordat de nieuwe partner ook tekent voor de hypotheek wordt hij/zij ook 100% aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Aangezien de rente en aflossing dus ook met je nieuwe partner wordt gedeeld, zal het op deze manier makkelijker zijn om de volledig benodigde hypotheek te krijgen.

 

Hypotheek overnemen van ouders

Het overnemen van een hypotheek komt niet alleen maar voor bij echtscheidingen, maar kan ook voorkomen in andere gezinssituaties. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat jouw ouders wellicht hun woning aan jou willen verkopen, omdat zij kleiner willen gaan wonen. Wanneer jij de hypotheek van je ouders wilt overnemen, gelden dezelfde voorwaarden als in een andere verkoopsituatie. De verkopende partij (ouders) stelt de vraagprijs vast, waarna de kopende partij (kind) een bod doet. Daarna volgt een overleg en al dan niet een akkoord. De verkoopprijs wordt door de fiscus vergeleken met de WOZ-waarde van de woning, zodat eventuele financiële voordelen niet als een gift worden gezien. Is het huis verkocht onder de WOZ-waarde, dan is het mogelijk dat er sprake gaat zijn van schenkbelasting. Hier moet dus altijd goed op worden gelet!

Tip! Ben je van plan je woning aan je kind te verkopen voor een lagere prijs? Dan is het handig om goed na te denken over de juiste prijs, aangezien deze voor beide goed moet voelen. Door niet onder de WOZ-waarde te zakken voorkom je dus ook de schenkbelasting.

Hypotheek overnemen berekenen

Wil jij binnenkort een hypotheek overnemen? Belangrijk is dan echt om alles op de juiste manier te regelen. Onze adviseurs staan klaar om op basis van jouw persoonlijke situatie een gedegen advies te geven. Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan!


Meer weten over het overnemen van een hypotheek? Vraag het onze adviseurs! Je krijgt binnen 24 uur een reactie

The form contains errors