header-bottom

Mijn huis staat onder water

Mijn huis staat onder water

Tegenwoordig is het heel normaal dat huizen voor flinke bedragen worden verkocht. Een biedoorlog is dan ook een veelvoorkomende term in de woningmarkt. Het lijkt dan ook heel interessant om jouw woning in deze tijden te verkopen, je rekent jezelf immers al snel rijk! Maar, wellicht heb jij jouw woning ooit ook gekocht in een tijd waarin je de hoofdprijs voor een woning moest betalen, en is de waarde van jouw woning nu lager dan toen jij hem kocht. Jouw huis staat dan zogezegd ‘onder water’. Wat je kunt doen in een situatie als deze lees je hier!

Huis Onder Water

Hoe weet je of jouw woning onder water staat?

Dit is vrij makkelijk op te zoeken. Door te kijken naar de hoogte van je hypotheekschuld in het jaaroverzicht van jouw geldverstrekker en dit te vergelijken met de WOZ-waarde van vergelijkbare huizen in je buurt kom je al snel achter het verschil. Zeker weten hoe het zit in jouw situatie? Dan is het altijd handig om een taxatie van jouw woning aan te vragen!

Wanneer staat je huis onder water?

Wanneer men praat over een huis dat onder water staat, dan bedoelt men dat de hypotheek van de woning hoger is dan de huidige marktwaarde van de woning. Dit kan komen doordat de woningwaarde is gezakt, maar is ook een veelvoorkomend probleem bij mensen die een hypotheek hebben afgesloten die hoger is dan de waarde van de woning zelf. Het gevolg hiervan is dat je, wanneer je je woning verkoopt, kan achterblijven met een restschuld.

Restschuld na hypotheek onder water

Wanneer jij je woning verkoopt en de opbrengst hiervan lager is dan de hypotheek, dan is er sprake van een restschuld. Dit kan de aankoop van jouw nieuwe woning belemmeren, omdat banken soms nog wel eens lastig kunnen doen met het geven van lening zodra zij zien dat er nog een restschuld op jouw naam staat. Daarnaast moet je in een situatie als dit, behalve de aankoopprijs van de nieuwe woning, ook nog de restschuld van de vorige woning financieren. 

Wat zijn de mogelijkheden als je huis onder water staat? 

Zodra je merkt dat jouw huis onder water staat kan je kiezen voor verschillende opties, welke wij hieronder voor je op een rij hebben gezet. In elke situatie is het belangrijk om spaargeld achter de hand te hebben, zodat je voorbereid bent op eventuele tegenslagen.

Helemaal niks doen :)

Kan jij op dit moment gewoon jouw maandlasten betalen? En zit er geen verhuisplan in het vooruitzicht? Dan is er vrij weinig aan de hand. Je kunt prima in jouw woning blijven wonen, alhoewel we wel adviseren om te beginnen met sparen zodat je wellicht in de toekomst wel kunt verhuizen. 

Verhuizen

Ben je wel van plan om te verhuizen? Dan is de kans groot dat je met een restschuld achterblijft. In deze situatie zijn er verschillende mogelijkheden, en kan je bijvoorbeeld vragen of jouw hypotheek aanbieder toestemming kan geven om jouw schuld mee te financieren in je nieuwe hypotheek.  Hiermee is het probleem van de restschuld natuurlijk niet verdwenen, maar kunnen eventuele verhuisplannen wel worden doorgezet. Een situatie als dit is alleen wel pas mogelijk zodra er voldoende inkomen is, omdat de vaste lasten hierdoor ook zullen stijgen. 

Aflossen met je eigen geld

Een van de andere mogelijkheden die je kunt overwegen wanneer je niet meer in het huis wil blijven wonen, is om te kijken of je een deel van de hypotheek zelf al kunt aflossen. Dit zou eventueel ook via een schenking kunnen!

NHG hypotheek

Heb jij tijdens de aankoop van jouw woning gekozen voor een hypotheek met NHG? Dan is er een kans aanwezig dat jouw restschuld kan worden kwijtgescholden. Dit kan alleen lang niet in alle situaties. Moet je je huis verkopen omdat de maandlasten te hoog zijn? Dan adviseren wij je om eens naar deze oplossing te kijken. In een situatie als deze betaalt Stichting Waarborgfonds Eigen Woning namelijk jouw restschuld. De moeite waard dus...

Hypotheek oversluiten

Was je van plan om jouw hypotheek over te sluiten? Logische keuze in deze tijd, de rentes zijn immers historisch laag. Houdt er wel rekening mee dat niet alle geldverstrekkers jouw hypotheek willen oversluiten als je huis onder water staat. Een restschuld wordt namelijk door de hypotheekverstrekker gezien als een extra risico!

 

Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Wij begrijpen dat deze situaties niet altijd even leuk zijn. Velen vinden het dan ook lastig om de juiste en goedkoopste oplossing te vinden. Wij bieden graag onze hulp aan om samen met jou een passende oplossing te vinden. Laat hier je gegevens achter en een van onze hypotheekadviseurs belt je terug voor een vrijblijvend gesprek!

The form contains errors