header-bottom

Lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

Het woord zelf zegt het al lineaire. Het is een rechtlijnige hypotheek. Als je als kind in een bakkerij bent geweest waar je in de vitrine die lekkere appeltaarten hebt zien liggen dan kan je de volgende uitleg makkelijker begrijpen. Bij het afsluiten van jouw hypotheek heb je diverse hypotheekvormen waar je uit kan kiezen. Waarvan deze hypotheek één van de vormen is. Maar wat is een rechtlijnige hypotheek dan precies?

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Jouw hypotheek wordt in het algemeen in 360 stukjes gesneden. ( 360 stukken = 30 jaar in maanden). Dus daar hebben we de appeltaart! Elke maand betaal je stukje van de appeltaart weer terug, waardoor je jouw hypotheek gelijkmatig aflost. Het bedrag dat je aflost is afhankelijk van de hypotheeksom die je hebt afgesloten.

Tijdens de 360 maanden zal je ook rente moeten betalen. Maar omdat jij iedere maand een stukje van de appeltaart terugbetaald waardoor je lineaire hypotheek steeds kleiner wordt ga je tijdens de looptijd steeds minder rente betalen.

Hoe bereken je een lineaire hypotheek?

Het berekenen van de hypotheek kan iedereen op zijn telefoon. Als je de hoofdsom deelt door 360 dan heb je net zelf je aflossing per maand berekend. Schrik je ervan? Aan het begin zal een lineaire hypotheek ‘’duurder’’ zijn dan een andere hypotheekvorm. Dit heeft te maken met het aflosschema. Nu heb je alleen nog maar de hypotheekaflossing berekend. De rente bereken je al volgt. De hoofdsom x de rente/ 12. Vergeet niet dat het ook afhankelijk is voor welke rentevaste periode je gaat kiezen.

Nu je weet hoe je een de hypotheek moeten berekenen hebben we hier nog een voorbeeld voor je. Rekenvoorbeeld:

Stel: je hebt een hypotheek van € 200.000 en een hypotheekrente van 2,60%. De hypotheekrente betaal je nadat de aflossing van de hypotheeksom is afgetrokken.

  • Je hebt een looptijd van 30 jaar en lost dus elke maand € 200.000 : 360 maanden = € 555 af.
  • Hypotheekrente 1ste maand = € 199.445 x 3,25% : 12 = € 432,13
  • Hypotheekrente 360ste maand = € 0 x 3,25% : 12 = € 0

Wat zijn de voordelen van een lineaire hypotheek?

  • Elke maand betaal je hetzelfde bedrag aan aflossing
  • Iedere maand zakt jouw hypotheekschuld
  • Je gaat minder rente betalen gedurende de looptijd
  • De eerste jaren heb je meer renteaftrek
  • Je lost meer af dan een annuïteitenhypotheek

Wat is dan een nadeel van een lineaire hypotheek?

  • Een hogere maandlast aan het begin
  • Aan het einde minder hypotheekrenteaftrek

Vraag het een adviseur

De keuze voor een hypotheekvorm maak je niet dagelijks en is niet gemakkelijk. Zit je nog steeds met de vraag welke hypotheekvorm je moet kiezen? Vraag dan hypotheekadvies aan een van onze adviseurs. Tijdens een belafspraak kan hij je gemakkelijk uitleggen hoe deze hypotheek werkt maar ook wat hij voor jou kan betekenen.

Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Kan je geen keuze maken tussen annuïteiten hypotheek of lineaire hypotheek? Laat ons je helpen!

The form contains errors