header-bottom

Wat kan ik doen met mijn overwaarde?

31-01-2022

Wat kan ik doen met mijn overwaarde?

Voor veel huizeneigenaren is het stof tot nadenken om te verhuizen omdat de huizenprijzen enorm gestegen zijn in de afgelopen jaren. En waarom niet, die overwaarde, daar kan je een hoop leuke dingen mee doen in een nieuw huis. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Die mooie vloer waar je altijd al stiekem van gedroomd had? Een uitbouw of een nieuwe keuken. Of misschien toch die droomreis naar Bali of Thailand eindelijk maken? Wanneer je overwaarde hebt uit jouw huis heb je meer mogelijkheden dan alles terugpompen in een nieuw huis. Wij willen je in dit artikel graag meenemen door de diverse mogelijkheden en de vraag “Wat kan ik doen met mijn overwaarde?”.

Overwaarde vrijmaken

Wanneer je in je huidige huis wil blijven wonen kun je alsnog de overwaarde van het huis benutten voor bijvoorbeeld een verbouwing is dat zeker mogelijk. Hiervoor moet deze wel eerst vrij gemaakt worden. Dit kan door middel van het verhogen van je huidige hypotheek of een tweede hypotheek af te sluiten. Onze adviseurs geven je hierover en over het oversluiten van jouw hypotheek graag een passend advies. In veel gevallen kan dit voordelig zijn doordat de hypotheekrente op dit moment zo laag staat.

Bij het oversluiten van jouw hypotheek tijdens de rentevaste periode betaal je echter wel een boete. Maar wanneer er sprake is van overwaarde in het huis kan je deze gedeeltelijk gebruiken om de boete mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Wist je dat deze boete ook nog eens fiscaal aftrekbaar is?

Overwaarde uit verkoop

Wanneer je jouw huis verkocht hebt en hier een leuke overwaarde aan overgehouden hebt kan je meerdere dingen doen met dit geld. Hieronder zetten wij een aantal veel voorkomende situaties op een rijtje voor je.

 

1. Overwaarde huis gebruiken voor een bouwdepot

Een andere optie is natuurlijk om de overwaarde te gebruiken voor een verbouwing van een nieuw huis. Er zal dan wel getoetst moeten worden of de geplande verbouwing de waarde van het huis ook daadwerkelijk doet stijgen, maar met de meest voorkomende verbouwingen is dat wel zo. Een overwaarde gebruiken in het bouwdepot geeft je de mogelijkheid om je nieuwe woning gelijk uit te laten breiden met een mooie uitbouw en een schuifpui, een dakkapel, een nieuwe design keuken, vloerverwarming of die luxe vloer waar je al jaren van droomt. En wie weet heb je mazzel met de verkoop van je oude huis en kun je het allemaal doen!

2. Al het bovenstaande

Wat verreweg het meest voorkomt is dat in plaats van de overwaarde huis opnemen een deel van de overwaarde in een bouwdepot benutten en een deel inzetten om hun volgende hypotheek vast te verlagen. Terwijl ze dan toch nog een stukje opnemen om wat leuks van te gaan doen met de partner of met de familie.

3. Overwaarde huis opnemen

Je kan natuurlijk al het geld opnemen en op een spaarrekening zetten als je niet van plan bent om binnen 3 jaar een nieuw huis te kopen. Maar dan betaal je hier wel jaarlijks belasting over. Al geeft dit je wel de mogelijkheid om een mooie reis te maken of een nieuwe auto te kopen. Of bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen.

4. Overwaarde huis inlossen op een nieuwe hypotheek

Het opnemen van de overwaarde is natuurlijk niet de enige optie. Je kan het geld natuurlijk ook gebruiken om een duurder huis te kopen en daar vast een deel van de hypotheek mee af te lossen om de maandlasten te verlagen. Op die manier houd je meer geld over om bijvoorbeeld leuke dingen mee te doen, of om wat minder te gaan werken.

Overbruggingskrediet

Wanneer je je oude woning nog niet verkocht hebt, kun je ook nog niet bij de overwaarde van jouw huis. Dit geld ook voor wanneer je een overlappingsperiode hebt tussen het betrekken van het nieuwe huis en het verlaten van je oude huis. De overwaarde komt namelijk pas officieel vrij wanneer de oude woning daadwerkelijk officieel is verkocht, en is betaald. Gelukkig zijn ook daar voldoende mogelijkheden en oplossingen in en kunnen wij je alles vertellen over de mogelijkheden van een overbruggingskrediet.

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd geworden naar wat jouw overwaarde misschien we voor jou kan betekenen? Bij Spaaq helpen wij je graag met financieel advies op maat. Of het nu gaat om een hypotheek oversluiten, een tweede hypotheek, of om een volledige verhuizing wij voorzien je graag van financieel advies op maat! Neem vandaag nog contact met ons op.

Persoonlijk advies over jouw situatie? 

Vul het formulier in en een van onze adviseurs belt je zo snel als mogelijk terug.

The form contains errors