header-bottom

Hypotheek meenemen: Alles over wanneer je gaat verhuizen

Bennie 19-04-2022 3 minuten

Alles over je hypotheek meenemen wanneer je gaat verhuizen

Je hypotheek meeverhuizen, of juist niet? Dat is een goede vraag voor iedereen die zich oriënteert op de huizenmarkt. En het antwoord is geen duidelijke ja of nee. Wie zijn huis 12 jaar geleden heeft gekocht wil die rente van 5% natuurlijk niet meenemen. Maar wanneer je in de afgelopen 5 jaar een huis gekocht hebt toen de rentes historisch laag waren, is dit een gunstige regeling. Het meeverhuizen van je hypotheek noemen we ook wel de meeneemfaciliteit of verhuisregeling hypotheek. En in deze blog, gaan we je er meer over vertellen.

Wat is de verhuisregeling hypotheek?

De verhuisregeling hypotheek is een faciliteit waarmee je je bestaande hypotheekrente van je oude huis, maandlasten en hypotheek voorwaarden meeneemt naar een nieuwe woning. De rente en looptijd lopen dan door voor je nieuwe huis. Dit geld ook voor de rentevaste periode. Hierdoor kan je in de praktijk verhuizen zonder dat je de voordelen van je oude woonlening kwijtraakt.

Dat klinkt natuurlijk heel erg gunstig, zeker nu de afgelopen jaren de rente historisch laag heeft gestaan. Dat betekent dat je in de toekomst kan verhuizen en deze lage rente mee kan nemen naar de nieuwe woning, ook wanneer de rente in de tussentijds gestegen is. De verhuisregeling heeft helaas wel een aantal haken en ogen, zo moet er wel opnieuw getoetst worden of je aan alle voorwaarden voldoet. Wanneer je inkomen veranderd is of je nieuwe huis een stuk duurder is kan dit betekenen dat je niet langer aan alle eisen voldoet en er geen gebruik gemaakt kan worden van de meeneemfaciliteit.

Voor wie is de hypotheek meeverhuizen gunstig?

Een oud hypotheek meeverhuizen is vooral gunstig voor mensen die tussen 2017 en 2021 een huis hebben gekocht. De rente stond toen historisch laag. Als de rente blijft stijgen zal het meeverhuizen van je hypotheek naar een nieuwe woning vooral gunstig zijn. Dan neem je de rentevaste periode van de lage rente mee naar de nieuwe woonlening onder dezelfde voorwaarden. In sommige situaties kan het zijn dat je 30 jaar of misschien wel 20 jaar nog de actuele hypotheekrente mee kan nemen. De actuele hypotheekrentes gelden dus voor het deel wat je boven je huidige hypotheek mee wilt financieren. Om je hypotheek mee te nemen zijn er wel voorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden. Bij het gebruik maken van de verhuisregeling moet je bijvoorbeeld rekening houden dat de maximale hypotheek en aflossingsvrije hypotheek lager kunnen zijn. De laagste rente mee nemen naar een nieuwe woning kan niet altijd even voordelig uit vallen.

Hogere hypotheek? Geen probleem.

Wanneer je gaat verhuizen en gebruik wil maken van de meeneemfaciliteit kan dat, ook wanneer je nieuwe huis een hogere koopsom heeft. Hierbij wordt de woonlening opgesplitst in delen en zal het deel welke hoger uitvalt dan de oude koopsom met een nieuwe rente en nieuwe voorwaarden worden afgesloten. Een nieuw hypotheek afsluiten doe je dus voor het hogere deel van jouw nieuwe lening. Op die manier profiteer je voor een groot deel nog steeds van de oude gunstige voorwaarden.

De voordelen van de verhuisregeling hypotheek

  • Je neemt je bestaande hypotheek voorwaarden mee naar je nieuwe woonlening, deze blijven ongewijzigd.
  • Je neemt je bestaande hypotheekrente en rentevaste periode mee naar de nieuwe woonlening.
  • Bestaande verzekeringen welke met je hypotheek te maken hebben kunnen ook meegenomen worden als je gebruik maakt van de meeneemfaciliteit.
  • Je betaald geenkosten voor het afsluiten van een nieuwe woonlening.

 

De nadelen van de meeneemfaciliteit

  • Er moet een nieuwe inkomenstoets gedaan worden. De eisen voor de inkomenstoets zijn flink aangescherpt, het kan zijn dat je daar niet doorheen komt.
  • Gebruik maken van de meeneemfaciliteit is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de waarde van de nieuwe woning boven de NHG-grens van 355.000 euro ligt.
  • Het meeverhuizen van je hypotheek is niet voordelig wanneer de voorwaarden minder gunstig zijn of wanneer de rente juist is gedaald sinds het afsluiten ervan. In die gevallen is het vaak voordeliger om een nieuwe woonlening af te sluiten.

 

Is de verhuisregeling hypotheek gunstig voor jou?

  • Als je wil weten of de meeneemfaciliteit voor jou de meest gunstige optie is, helpen wij hier graag bij. Bij Spaaq kan je terecht voor gewoon helder financieel advies tijdens een adviesgesprek. Wij nemen de tijd om alles door te nemen in begrijpbare taal zodat je niet met meer vragen de deur uit loopt als je binnenstapte.