header-bottom

Ik wil mijn hypotheek oversluiten

Wat betekent een hypotheek oversluiten?

First things first: want, een hypotheek oversluiten, wat betekent dat precies? Wanneer je ervoor kiest om jouw hypotheek over te sluiten dan zorg je er eigenlijk voor dat je je huidige hypotheek vervroegd aflost, door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit kan zowel intern (bij je huidige geldverstrekker) als extern (bij een nieuwe geldverstrekker).

Waarom online een hypotheek oversluiten?

Je zal er vast wel eens over hebben gehoord. Mensen in je omgeving die hun hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker. Misschien is dit een ver van je bed show en ben je blij met wat je nu hebt. Aan de andere kant lonkt de lagere hypotheekrente die je op het internet tegenkomt ook. Want, lagere hypotheekrente betalen… Wie wil dat nu niet?

Al een tijd lang staat de rente historisch laag. Voor veel woningbezitters met een hypotheek kunnen dan ook de maandlasten flink naar beneden. Waardoor het op dit moment erg voordelig en interessant is om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker.

Hoe werkt het oversluiten van een hypotheek bij SpaaQ?

Wij begrijpen als geen ander dat het wellicht nog onduidelijk is hoe een procedure m.b.t. het oversluiten van een hypotheek er aan toe gaat. Wij hebben voor het gemak dan ook de stappen voor je op een rij gezet!

1. Een vrijblijvend adviesgesprek

Kom eerst eens vrijblijvend kennismaken met een van onze adviseurs, en bekijk samen over het oversluiten van een hypotheek zinvol is in jouw situatie. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je daadwerkelijk iets gaat besparen elke maand ;-).

Samen met de adviseur bekijken jullie diverse geldverstrekkers, en zullen jullie samen bekijken welke aflosvorm en rentevaste periode er het beste bij jou situatie past. Hieruit rollen diverse hypotheekoffertes, welke wij rustig met jou zullen doornemen!

2. Renteaanbod aanvragen

Ben je geïnteresseerd in een van de offertes? Dan is het tijd voor de volgende stap! De adviseur zal het aanbod van rentes opvragen bij de uitgekozen geldverstrekker en zal de nieuwe hypotheek, na akkoord van de bank, laten passeren bij de notaris. 

3. Tijd voor de notaris!

Heeft de bank alle documenten goedgekeurd? Check! Tijd voor de laatste stap: het laten passeren van jouw nieuwe hypotheek bij de notaris. Tijdens het oversluiten van jouw hypotheek zal de notaris de finale aflosnota aanvragen bij jouw oude bank. En dan is het tijd voor de notaris afspraak... Jouw nieuwe hypotheek is een feit!

Hypotheek Oversluiten

Hypotheek Oversluiten 1

Hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Naast de reden om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheek omdat er sprake is van een lagere rente, is het ook verstandig om eens te kijken naar jouw huidige hypotheekvorm. Sluit deze nog wel aan bij de wensen die jij hebt? Het kan namelijk zo zijn dat je in het verleden een hypotheek hebt afgesloten waarbij er voor een beleggingshypotheek of levenshypotheek is gekozen. Mocht je een van deze producten hebben, dan weet je mogelijk wel dat er een risico bestaat dat de ‘’garantie’’ die deze producten voorgeschreven kregen in het verleden niet behaald zullen worden. Wij noemen dit ook wel een woekerhypotheek. Een ‘beleggershypotheek’ oversluiten naar een annuiteiten- of lineaire hypotheek, kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk meer aflost en je dus jouw hypotheekschuld sneller kunt laten dalen.

Kortom: waarom zou je je hypotheek oversluiten?

1. Door de lagere hypotheekrente zullen jouw maandlasten dalen
2. Wellicht past jouw huidige hypotheekvorm niet meer bij jouw wensen. Het kiezen van een hypotheekvorm die wel bij jouw situatie is mogelijk bij het oversluiten van een hypotheek
3. Het oversluiten van een hypotheek kan meer zekerheid bieden over de toekomst

Wanneer heeft een hypotheek oversluiten zin?

Rentevaste periode loopt bijna af

Als jouw rentevaste periode bijna afloopt krijg je van jouw geldverstrekker meerdere brieven of je een keuze wilt maken om de rente opnieuw bij hun vast te zetten. Dat is een van de momenten dat je kunt gaan kijken of het zin heeft om naar een nieuwe geldverstrekker toe te gaan of dat je beter bij jouw huidige geldverstrekker kunt blijven.

Hypotheek ophogen voor een verbouwing

Wanneer je jouw hypotheek wilt ophogen voor een verbouwing, neem je jouw hypotheeksituatie even onder de loep. Net als beschreven in deze blog zijn er een aantal redenen waarom je je hypotheek zou willen oversluiten. Denk hierbij aan een lagere rente, een hypotheekvorm die niet meer passend is of het willen hebben zekerheid over de toekomst.

Zekerheid over de toekomst

Als bovenstaande nog niet voor je van toepassing is kan het zijn dat je zekerheid wilt over de maandelijkse lasten van jouw hypotheek. Tijdens elke rentevaste periode is het mogelijk om over te sluiten. Alleen is het dan wel de vraag of je jouw lening boetevrij kunt aflossen of dat je hier een boete voor moet betalen? Belangrijk om te onthouden is dat je niet direct moet schrikken van het woord ‘boete’. Het is namelijk in sommige gevallen zelfs fiscaal voordeliger om deze boete te betalen dan om te wachten.

Wat kost een (online) hypotheek oversluiten bij SpaaQ?

Bij het oversluiten van jouw hypotheek naar een nieuwe geldverstrekker komen altijd kosten kijken. Een deel van deze kosten zijn variabel, het andere deel is standaard.

Standaardkosten

– Taxatierapport of Calcasarapport
– Notaris
– Advies- en bemiddelingskosten

Variabele kosten
– Boete voor het oversluiten van de hypotheek

De oversluitkosten meefinancieren of zelf betalen?

In de meeste gevallen kan je er voor kiezen om de kosten die je maakt mee te financieren in de nieuwe hypotheek of zelf te betalen. En, wist je dat de oversluitkosten fiscaal aftrekbaar zijn? Als je door het oversluiten van je hypotheek lagere maandlasten krijgt, dan vallen de kosten dus eigenlijk wel mee!

Zo, nu weet je wat er moet gebeuren!

Bij het oversluiten van een hypotheek zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Wij van SpaaQ vinden het belangrijk dat je bij het aangaan van een nieuwe lening precies weet hoe het zit. Je kan nog veel vragen hebben of het wel interessant genoeg is voor je om over te stappen naar een nieuwe geldverstrekker. Onze adviseurs willen je hier graag bij helpen. In een aantal minuten weten zij namelijk al precies wat er voor jou mogelijk is.

Omdat wij nu eenmaal van transparantie houden vinden we het belangrijk dat je weet dat wij niet zomaar iets in rekening brengen. Als je ons vragen stelt sturen wij je hier dan ook geen rekening voor. Je betaalt ons pas op het moment dat je precies weet wat er gaat gebeuren en er voor jouw een voordeel aan zit.

Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Wil jij graag een gedegen, onafhankelijk advies met betrekking tot het oversluiten van jouw hypotheek? Waarbij jouw wensen voorop staan? Laat hier je gegevens achter voor het online oversluiten van jouw hypotheek en een van onze hypotheekadviseurs belt je terug voor een vrijblijvend gesprek!

The form contains errorsMeer informatie over hypotheek oversluiten