header-bottom

Hoe kan ik mijn vakantiegeld in mijn huis investeren?

Bennie 16-05-2022 4 minuten

Hoe kan ik mijn vakantiegeld in mijn huis investeren?

Het is alweer Mei, en dat betekent niet alleen dat we eindelijk heerlijke lange dagen hebben waarin we lekker van de zon kunnen genieten. Maar ook dat het vakantiegeld voor werkend Nederland bijna gestort zal worden. Mocht je dit jaar wat minder vakantieplannen hebben en wil je misschien je huis op één of meerdere fronten aanpakken, dan kan je ervoor kiezen om je vakantiegeld in je huis te investeren. In deze blog gaan we je meer vertellen over wat je aan je huis kan doen met jouw vakantiegeld van 2022.

De tuin aanpakken

De meeste mensen hebben de voorjaarsschoonmaak in de tuin inmiddels al gedaan. Maar als je sindsdien op je tuin set zit met het idee dat je wel eens toe bent aan een verandering in je tuin, is de maand Mei de ideale maand voor het opknappen van je tuin. Hoewel je tuin misschien geen onderdeel is van je huis, hoort het er wel degelijk bij en kan je er jarenlang plezier en verhoogd wooncomfort aan beleven. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe tegels, een zonnescherm, een nieuwe schutting of een andere zithoek. Schaf eventueel gelijk een regenton aan om te besparen op je waterverbruik voor je tuinplanten, dat is ook nog eens duurzaam!

Een verbouwing

Je vakantiegeld zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om een hele verbouwing mee te bekostigen, maar het kan je wel aanzienlijk op weg helpen met de kosten. Zo kun je overwegen om een dakkapel of uitbouw te laten plaatsen, of misschien ben je meer toe aan een nieuwe badkamer? Een verbouwing kan de waarde van je huis verhogen en er zijn vaak meerdere opties om deze in de hypotheek mee te financieren. Wil je meer weten over deze opties? Daar helpen wij je graag bij! Het eerste adviesgesprek bij Spaaq is altijd kosteloos en wij helpen je op weg met helder advies zodat jij precies weet wat de mogelijkheden zijn om deze zomer te gaan verbouwen.

Verduurzamingsmaatregelen

Met de huidige prijzen voor gas, water en licht is het verduurzamen van je woning nog nooit zo aantrekkelijk geweest. Je kan natuurlijk een duurzaamheidslening afsluiten om één of meerdere verduurzamende maatregelen aan je woning te financieren. En wellicht krijg je ook wel een deel subsidie terug van de gemeente afhankelijk van de verduurzamende maatregelen die je uit wilt laten voeren. Jouw vakantiegeld investeren in verduurzamende maatregelen aan je woning zorgt ervoor dat je minder hoeft te lenen (en misschien wel helemaal niets hoeft te lenen).

Je kan je huis verduurzamen door bijvoorbeeld te kiezen voor zonnepanelen, spouwmuur of vloerisolatie. Maar ook nieuwe ramen en kozijnen of een oude ketel vervangen valt onder deze maatregelen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om oude apparatuur in je huis te vervangen voor apparatuur met een gunstiger energielabel. Houd dan wel in gedachten dat per maart 2021 de energie labels zijn veranderd. Dus je oude koelkast welke A+ was toen je hem kocht, heeft nu door de ontwikkelingen in energiezuinige technieken nu een véél lager label gekregen. We konden immers geen 10 plusjes achter de A plakken.

Achterstallig onderhoud uitvoeren

Mocht je liever niet aan een verbouwing willen beginnen kan je ook kijken naar de huidige staat van je huis. Ook dat komt de waarde van je woning, maar ook je eigen woonplezier ten goede. Wellicht is je ketel al bijna aan vervanging toe of is je huis wel toe aan nieuwe ramen en kozijnen of is het hoog tijd om een schilder in te huren om de wanden en plafonds op te frissen. Wat je ook kiest, je vakantiegeld kan je daaraan goed spenderen.

Extra aflossen

Mocht je niet willen verbouwen of de tuin een upgrade willen geven kan je er altijd nog voor kiezen om je vakantiegeld in je huis te investeren door een extra aflossing te maken op de hypotheek. Daarmee verlaag je in veel gevallen ook je maandlasten weer. Bij Spaaq helpen we je graag verder om te kijken of het maken van een aflossing op jouw hypotheek een gunstige optie is voor jouw vakantiegeld.