header-bottom

Wat is de maximale hypotheek na 65 jaar?

04-08-2021

Op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat het afsluiten van een hypotheek niet se even logisch meer is. Weet je bijvoorbeeld tot welke leeftijd een hypotheek afsluiten mogelijk is? En, weet je wat de maximale hypotheek na 65 jaar is? In dit artikel gaan we dieper op dit onderwerp in, zodat je precies weet wat de mogelijkheden zijn op het moment dat je de 65 jaar gepasseerd bent.

Hypotheek na 65 jaar: de rol van pensioen

De maximale hypotheek na 65 jaar hangt voor een deel af van het pensioen dat je krijgt. Bij het afsluiten van een seniorenhypotheek kijkt men bijvoorbeeld naar de potentiële maandlasten die je in staat bent om te dragen. In de meeste gevallen zal dit iets lager liggen dan op het moment dat je nog werkzaam bent of was. Hierdoor moet je automatisch ook rekening houden met het iets lager uitvallen van de maximale hypotheek na 65 jaar. Al met al is het natuurlijk wel de bedoeling dat je ook met je nieuwe hypotheek iedere maand rond komt.Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Wanneer je de leeftijd van 65 jaar reeds hebt bereikt, is er een kans aanwezig dat je overlijdt voordat je de hypotheek helemaal afbetaalt. Dit is vanzelfsprekend een extra risico voor hypotheekverstrekkers, waardoor ze hiervoor enkele eisen stellen. Zo kan het potentieel nodig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Let er daarbij op dat dit alleen nodig is wanneer je meer dan 80% van de woningwaarde besluit te lenen in sommige situaties.

Heb je bijvoorbeeld voldoende overwaarde van een andere woning in combinatie met wat spaargeld? Dan hoef je mogelijk niet het volledige aankoopbedrag van de nieuwe woning als hypotheek af te sluiten. Er is dan ook geen overlijdensrisicoverzekering nodig. Met een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een bepaald bedrag uit aan je partner of een nabestaande in het geval van overlijden. Met dit bedrag is het dan mogelijk om de resthypotheek (deels) af te lossen. Let er daarbij op dat deze verzekering steeds duurder wordt naarmate je ouder wordt.

Maximale hypotheek na 65 jaar vaststellen

Bij het vaststellen van je maximale hypotheek na 65 jaar komen dus een hoop zaken kijken. Zo is het enerzijds belangrijk om rekening te houden met het verschil tussen je loon en pensioenbedrag. Verder komt er mogelijk nog een overlijdensrisicoverzekering om de hoek kijken, afhankelijk van de specifieke voorwaarden waar je wel of niet aan voldoet. Ook is het daarbij dus een optie om eigen geld in te leggen. Denk bijvoorbeeld aan spaargeld of de overwaarde van een andere woning. Tot slot moet je rekening houden met een lagere hypotheekrenteaftrek voor een seniorenhypotheek. Dit komt voor wanneer je met een pensioenbedrag in een lagere belastingschijf valt dan je met je loon deed.

Al met al zijn er dus wel degelijk mogelijkheden om na 65 jaar een goede hypotheek af te sluiten. Tot welke leeftijd een hypotheek ook haalbaar is, hangt af van de eerdergenoemde verschillende factoren. Neem voor meer informatie gerust even contact op!

 

Contactformulier

The form contains errors

 

Meer artikelen over...