header-bottom

Annuïteiten hypotheek

Annuïteiten hypotheek bij SpaaQ

Binnenkort een huis kopen? Dan zal je je vast en zeker al verdiept hebben in de verschillende soorten hypotheekvormen. Een van de meest geadviseerde hypotheek is dan ook de annuïteitenhypotheek. Wij leggen je graag alle kenmerken en voorwaarden uit van deze hypotheekvorm.

Wat is een annuïteitenhypotheek? 

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij jouw maandlasten gedurende de rentevaste periode gelijk blijven. Dit maandelijkse bedrag wat je betaalt, wordt ook wel de annuïteit genoemd. Dit maandelijkse bedrag bestaat uit twee delen, namelijk de rente en de aflossing. Hoe deze annuïteit wordt verdeeld, veranderd elke maand. Dit betekent dat je in het begin vooral veel rente zal betalen, en dus minder aflossing. Terwijl je tegen het einde van de rentevaste periode vooral meer aflossing zal betalen. Dit betekent dat het fiscale voordeel ook steeds meer afneemt. 

Wat zijn de kenmerken van een annuïteitenhypotheek?

Er zijn verschillende kenmerken van een annuïteitenhypotheek. Wij hebben deze voor het gemak voor je op een rij gezet: 

  • Je lost tijdens de looptijd periodiek af┬á
  • Je weet zeker dat je de hypotheek aflost┬á
  • Dezelfde maandlasten elke maand
  • Je hebt een vaste einddatum voor de hypotheek

 

Voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Eigenlijk kent een annuïteitenhypotheek vooral voordelen! Zo zal je tegen het einde van jouw looptijd je hypotheek altijd hebben afgelost, heb je altijd dezelfde bruto maandlasten, ontvang je veel renteaftrek aan het begin van de looptijd en neemt de hypotheekrente gedurende de looptijd af. Daarentegen is er wel een nadeel, namelijk dat het fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt.

Annuïteit of lineair? 

Wanneer we de annuïteitenhypotheek vergelijken met een lineaire hypotheek, dan valt er vooral een ding op. Namelijk, dat bij een lineaire hypotheek het bedrag wat je aflost vanaf het begin tot het eind gelijk is.   

Annuïteitenhypotheek berekenen

Wil jij weten hoeveel een annuïteitenhypotheek jouw maandelijks gaat kosten? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan bij een van onze experts. Laten we samen bekijken welke hypotheekvorm het beste bij jouw persoonlijke situatie past!

Vraag het een adviseur

De keuze voor een hypotheekvorm maak je niet dagelijks en is niet gemakkelijk. Zit je nog steeds met de vraag welke hypotheekvorm je moet kiezen? Vraag dan advies aan een van onze adviseurs. Tijdens een belafspraak kan hij je gemakkelijk uitleggen hoe deze hypotheek werkt maar ook wat hij voor jou kan betekenen.

Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Kan je geen keuze maken tussen annuïteiten of lineaire hypotheek? Laat ons je helpen!

The form contains errors