Wat is NHG?

26-11-2020

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De hypotheek die je aangaat, brengt verplichte maandlasten met zich mee. Het kan zo zijn dat je die, door onvoorziene omstandigheden, niet meer kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan echtscheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. In deze situaties streeft de NHG naar het behoud van je woning. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan neemt de Nationale Hypotheek Garantie onder bepaalde voorwaarden jouw restschuld op zich.

Er zijn nog meer voordelen gekoppeld aan de Nationale Hypotheek Garantie. Zo kan de korting op je hypotheekrente oplopen tot wel 0,7 procent! En je bent zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek omdat de normen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) worden aangehouden.

Kort samengevat: Als jij een woning koopt en je sluit een NHG-hypotheek af, dan krijg je een bepaalde garantie. Namelijk, de garantie dat indien je de woning moet verkopen omdat je arbeidsongeschikt, werkloos raakt of gaat scheiden, NHG de eventuele restschuld die de verkoop van je woning met zich mee brengt kan kwijtschelden.

Voorwaarden NHG

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, moet je voldoen aan een paar eisen. Zo is vastgesteld dat vanaf 1 januari 2019 de maximale koopsom niet hoger mag zijn dan € 290.000. Je betaalt aan NHG een premie om jouw hypotheek te mogen afsluiten met NHG in 2018 is dit 1%. In 2019 word de NHG premie verlaagd naar 0,9%. Je betaald deze premie over de hoogte van jouw hypotheek.

Als je alle voorwaarden en regels van NHG eens wilt lezen kan dat hier.

Voordelen Nationale Hypotheek Garantie

Een van de voordelen is dat je een lagere rente krijgt als je een hypotheek afsluit met NHG. Let wel op, want niet in alle situaties is dit het geval. Bijvoorbeeld als je een hypotheek afsluit onder de 70% van de marktwaarde kan de rente van NHG zelfs duurder zijn. Als jij jouw startershypotheek afsluit met NHG dan weet je dat je een verantwoorde en betaalbare lening afsluit.

Tijd voor koffie?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie? Daar kan jij nu alles over vertellen aan je vrienden, familie en kennissen. Wil jij gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie? SpaaQ weet er alles van. Maak een afspraak met één van onze adviseurs. Wist je dat wij maar €1.250 euro rekenen voor het adviseren en bemiddelen bij een startershypotheek? Oftewel: we zijn het goedkoopste hypotheekadviesbureau in Zoetermeer. Dat betekent dat je direct al aardig kunt besparen op de bijkomende kosten. SpaaQ helpt jou graag!

The form contains errors