header-bottom

Kosten koper berekenen

22-12-2020

Kosten koper meefinancieren

Regelmatig horen wij dat er wordt gezegd dat je minimaal 10% eigen geld moet hebben voor je een bestaande woning kunt kopen. Bij SpaaQ zijn wij van mening dat dit minder kan! Als je jouw hypotheekadvieskosten eens onder de loep legt dan is het al snel mogelijk om duizenden euro’s te besparen. Helaas is het sinds 2018 niet meer mogelijk om de kosten die je maakt bij het afsluiten van een hypotheek mee te financieren. Hierdoor wordt er verwacht dat je met eigen geld de kosten betaald, en je de kosten koper dus niet meer kunt meefinancieren.

Wat zijn de kosten koper?

Onder de K.K aldus kosten koper vallen de kosten voor de aankoop van een woning. Wist je dat de kosten die je maakt ook nog eens fiscaal aftrekbaar zijn? Wat betekend dat je via de belastingdienst een deel kan terugkrijgen. Op onze website lees je meer over de verschillende kosten die bij het huis komen kijken.

Hier alvast een rijtje met kosten die je gaat tegen komen:

  • Overdrachtsbelasting ( belasting die je betaalt)
  • Kosten voor de notaris voor de leveringsakte

De bovenstaande kosten koper betreffen de wettelijke kosten koper die komen kijken bij het kopen van een woning. Naast deze kosten is de kans groot dat je nog andere kosten maakt voor het verkrijgen van de woning. Denk hierbij aan:

  • Bemiddelings- en advieskosten
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Bouwkundige keuring

 

Wil je weten hoeveel je exact moet gaan betalen vraag een van onze adviseurs een berekening voor je te maken. Zodat jij precies weet wat je betaald aan wie en hoeveel.

 

Kosten koper KK berekenen

De kosten koper berekenen is niet zo lastig als dat je zou denken. Om je een goed beeld te geven hoe je de kosten koper kunt berekenen hebben wij hier een voorbeeld voor je gemaakt waarin de verschillende kostenposten staan die je bij het kopen van een huis tegen kunt komen. Deze kan je dus meenemen in de berekening van de kosten koper.

Er zijn twee kosten die gegarandeerd vast staan. De kosten koper berekenen van de overdrachtsbelasting en NHG oftewel Nationale Hypotheek Garantie. De andere kosten koper zijn variabel. Indien je jouw hypotheek afsluit via SpaaQ krijg je op de meeste kosten een korting. Daar gaan we!

 

Voorbeeld kosten koper berekenen met een maximale koopsom van 325.000 euro

In het voorbeeld gaan we uit dat je een bestaand huis koopt woning met een koopsom van € 325.000 euro. ( zie NHG grens 2021)

Kosten koper en bijkomende kosten  
Overdrachtsbelasting € 6.500
Notaris– en kadasterkosten (leverings- en hypotheekakte) € 1.195
Aankoopmakelaar € 1.750 (incl. 21% btw)
Taxatierapport € 650
Aanvraagkosten NHG € 2.275
Advies- en bemiddelingskosten € 1.500
Bouwkundig rapport € 365
Totaal € 14.235

 

Een nieuw huis kopen vrij op naam

Bij het kopen van een woning vrij op naam zijn de kosten net iets anders verdeeld. De koper betaalt geen overdrachtsbelasting maar er zijn wel kosten die gemaakt worden voor een nieuwe woning.

Welke kosten zijn dit hierbij gaan we uit van een nieuwbouwwoning:

Vrij op naam en bijkomende kosten  
Overdrachtsbelasting € 0
Notaris– en kadasterkosten (leverings- en hypotheekakte) € 900
Aankoopmakelaar € 1.750 (incl. 21% btw)
Taxatierapport € 0
Aanvraagkosten NHG € 2.275
Advies- en bemiddelingskosten € 1.500
Bouwkundig rapport € 365
Totaal € 6.790


*Let op! Ben je jonger dan 35 jaar lees dan of jij in aanmerking komt voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting


Hulp nodig bij het berekenen van de kosten koper? Neem hieronder contact met ons op!

The form contains errors