header-bottom

Wat doet een taxateur precies?

19-11-2020

Kosten

De kosten van een woningtaxatie zijn voor jou als woningkoper en zijn van meerdere factoren afhankelijk. De ene taxateur rekent een vaste prijs en de ander vraagt een percentage van de woningwaarde. Over het algemeen wordt door de taxateur van SpaaQ een vaste prijs van €400,- gerekend. De uiteindelijke kosten bestaan uit het tarief voor de taxateur, kadastrale kosten, administratiekosten en NWWI-kosten. Het is voor jou een groot voordeel dat de taxatiekosten aftrekbaar zijn van de belasting. De enige voorwaarde  voor aftrekbare kosten is, dat het geld gebruikt wordt ter verkrijging van de hypothecaire geldlening en dat de hypotheek dus wordt afgesloten voor jouw eigen huis.

Eisen

Er zijn een aantal eisen waar het taxatierapport en de taxateur aan moeten voldoen. De kwaliteit van het opgestelde taxatierapport moet bijvoorbeeld worden beoordeeld door erkende taxatie validatie-instituten. Naast de beoordeling van het taxatierapport, moet de taxateur geregistreerd staan in het register van SCVM of VatsgoedCert. Ook hebben de hypotheekverstrekkers van SpaaQ als eis dat de taxateur NWWI geregistreerd moet zijn.

Woningtaxatie regelen

Een woningtaxatie wordt pas gedaan als je met de verkoper een koopprijs overeen bent gekomen. Je kunt de taxatie laten regelen door SpaaQ, maar je bent ook vrij om zelf een erkende taxateur te kiezen. Houd er wel rekening mee dat bij een taxateur van SpaaQ het overzichtelijker blijft en wij je een duidelijke tijdsindicatie kunnen geven. Er is dus van alles mogelijk en wij helpen je graag om deze mogelijkheden te bekijken.

Hulp bij het afsluiten van een hypotheek nodig? 

Wil je weten welke manier voor jou van toepassing is? Oftewel: hoe jij de beste een meest voordelige een hypotheek krijgt? Kom dan alleen of samen met je ouders bij ons op de koffie in Zoetermeer en Rotterdam. Wij helpen je hier graag bij!

The form contains errors