header-bottom

Hypotheek afsluiten: wat heb je nodig voor een hypotheek?

21-01-2021

Wat heb je nodig voor een hypotheek?

Bij SpaaQ begint het vaak met een goed humeur. Wanneer je een hypotheek wilt aanvragen is het namelijk niet altijd even duidelijk wat je nodig hebt voor een hypotheek, zeker niet als je een starter bent. Zo zijn de benodigdheden voor een hypotheek dus in elke situatie weer anders. Maar, gelukkig zijn er wel documenten die regelmatig terugkomen wanneer je een hypotheek aanvraagt.

In principe kan iedereen een hypotheek krijgen vanaf 18 jaar en ouder. Wat voor hypotheek je kunt afsluiten hangt af van de situatie, maar ook de documenten die je moet aanleveren. Als je een bestaande woning hebt met een hypotheek dan weet je dat de bank een aantal documenten opvraagt als je een hypotheek afsluit.

Heb je een afspraak gemaakt bij SpaaQ dan staan alle documenten die nodig zijn om een hypotheek af te sluiten online klaar in ons portaal. Hierin selecteren we samen welke documenten er goed gekeurd worden door de bank of afgekeurd worden. Zo kan jij precies zien wat wel goed is en wat niet. Zeker in deze tijd kunnen we ook online een hypotheek afsluiten als je je hier prettig bij voelt.

 

SalarisstrookHypotheek afsluiten: welke documenten heb je nodig?

Jouw persoonlijke situatie speelt hier een grote rol in. Ben je in loondienst, ben je ondernemer of krijg je een uitkering? Vanzelfsprekend heb je, in elke situatie, jouw paspoort nodig als je een hypotheek wilt afsluiten. De bank wilt altijd jouw identiteit controleren of je daadwerkelijk bent wie je zegt dat je bent.

En, stel je bent in loondienst: beeld je dan even een situatie dat je aan het zoeken bent naar een woning. In dit geval is het prettig om te weten hoeveel je zou kunnen lenen op basis van jouw salaris uit loondienst werkzaamheden. Heb je contact opgenomen met een van onze adviseurs om jouw maximale hypotheek te berekenen, of heb je gebruik gemaakt van de online rekentool? Top! Dan is het tijd voor de volgende stap. Het verzamelen van de documenten welke nodig zijn voor jouw hypotheekaanvraag!

Hypotheek aanvragen starter

Is het tijd om het ouderlijk nest te verlaten, en wil jij graag een hypotheek aanvragen als starter? Dan heb je de volgende documenten nodig voor een hypotheekadvies en de hypotheekaanvraag:

 • Paspoort
 • Loonstrook
 • Werkgeversverklaring
 • UWV Verzekeringsbericht
 • Koopovereenkomst
 • Bankafschrift met spaargeld ( voor de kosten koper), of een schenking of lening
 • Koopovereenkomst die je hebt getekend
 • Taxatierapport
 • Bouwtechnische keuring

 Hypotheek aanvragen volgende woning

Bovenstaand zijn de standaard documenten die je nodig hebt voor het afsluiten van een hypotheek weergegeven als je in loondienst bent en je een startershypotheek afsluit. Koop je een volgende woning? Dan heeft de bank ook nog de volgende documenten nodig:

 • Hypotheekoverzicht
 • IB-Aangifte afgelopen jaar
 • IB-Aangifte 2012 of Jaaropgave 2012 ( alleen als je al zo lang een hypotheek hebt)

Heb je geen vast contract? Lees dan hier onze andere blog over een hypotheek zonder vast contract. Het maakt namelijk niet uit wat voor contract je hebt. Bij SpaaQ kunnen we in bijna elke situatie een hypotheek voor je afsluiten!

Inkomstenbelasting
Hypotheek Na Pensioen Afsluiten

Hypotheek aanvragen na pensioen

Stel dat je al met pensioen bent dan kan je alle loondienst inkomstengegevens vervangen met de inkomstengegevens van het pensioenfonds. Hierbij moet je denken aan: 

 • Mijnpensioenoverzicht.nl
 • Jaaropgave pensioen uitvoerder
 • Jaaropgave SVB
 • Bankafschrift netto bijschrijving van het pensioen inkomen

 

Hypotheek als ondernemer aanvragen: wat heb je nodig?

Als je ondernemer bent komt er vaak nog meer bij kijken. Geldverstrekkers hebben een groter aantal documenten nodig omdat ze zeker willen zijn dat jij jouw hypotheek als ondernemer kunt betalen. 

Koop je een woning onder de grens van NHG, dan zal je te maken krijgen met Raadhuys. Zij gaan jouw documenten beoordelen en schrijven een verklaring voor de geldverstrekker zodat zij jouw inkomen direct kunnen bepalen. Als ondernemer kan je al een hypotheek afsluiten vanaf je 1e jaar jaarcijfers.

De documenten die je vast bij de hand kan houden zijn als volgt:

 • Laatste drie jaarcijfers
 • IB-aangiftes afgelopen 3 jaar
 • Aanslagen afgelopen 3 jaar.

Aan de hand van de inventarisatie die je samen met een van onze adviseurs doet kan hij jouw haarfijn uitleggen welke documenten je nog meer nodig hebt voor het afsluiten van een hypotheek.

 

Online hypotheek afsluiten

Een online hypotheek afsluiten wordt bijna het nieuwe normaal. En dit is ook helemaal niet zo gek! Wij plannen namelijk regelmatig online gesprekken in met onze klanten, zodat je ondanks alles, toch van A tot Z in het gehele proces kan worden meegenomen. Je kunt gemakkelijk alle documenten in ons online portaal uploaden, waarna wij ze controleren voordat ze naar de bank gaan. Zo kun jij in principe binnen no time samen met onze adviseur online een hypotheek regelen zonder problemen!

 

 

Wat voor een hypotheek kan ik afsluiten?

Tijdens het opstellen van een hypotheekofferte bekijken we altijd de meest voordelige optie voor jou. Dit, omdat wij onafhankelijk hypotheekadvies kunnen verlenen en dus niet gebonden zijn aan een geldverstrekker. Zo ontvang jij de laagste maandlasten en de meest voordelige rente voor jou situatie, YES! Wil jij vrijblijvend een hypotheekofferte aanvragen bij SpaaQ, plan dan hieronder direct een (online) afspraak met ons in!

 

The form contains errors