header-bottom

Bouwdepot aanvragen: hoe werkt een bouwdepot?

24-08-2021

 

Op het moment dat je je huis wilt gaan bouwen of verbouwen, dan is het goed mogelijk dat je hiervoor een bouwdepot op het oog hebt. Ook wel een bouwdepot hypotheek genoemd. Echter is er bij veel mensen nog maar weinig bekend over hoe een bouwdepot nu precies werkt. Hoe moet je een bouwdepot bijvoorbeeld aanvragen? En waar doe je dit precies? Wij leggen je precies uit hoe je een bouwdepot kunt aanvragen!

Bouwdepot aanvragen via een van onze adviseurs? Neem contact met ons op: wij helpen je graag!

 

Stap voor stap bouwdepot aanvragen

Om het proces flink te verduidelijken, gaan we één voor één de te nemen stappen langs. Zo wordt stapsgewijs duidelijk wat er allemaal van je wordt gevraagd om met een bouwdepot aan de slag te gaan. Laten we beginnen bij de 1e stap:

  1. Adviseur benaderen: Allereerst is het verstandig om een adviseur in te schakelen. Iemand die kennis van zaken heeft. Deze vertelt je bijvoorbeeld meer over het kiezen van de optimale geldverstrekker, je nieuwe maandlasten met het bouwdepot en wat je aan eigen geld kunt gaan inbrengen. Al met al minimaliseer je hiermee de risico’s die je loopt. 
  1. Verbouwingsspecificatie opstellen: Vervolgens gaan we verder met het opstellen van een verbouwingsspecificatie. Daarin neem je in detail op wat er allemaal moet gaan gebeuren en wat daarvan dan de bijbehorende kosten gaan zijn. Probeer dit zo goed mogelijk af te stellen op praktische informatie. Bijvoorbeeld de offertes die aannemers je aanbieden. Zo ontstaat er een goed totaalbeeld. Je bouwdepot berekenen is dan achter de rug.

  2. Taxateur inschakelen: In de volgende stap is het tijd voor de inbreng van een taxateur. Mits je voor een verbouwing van een bestaande woning gaat. Bij een nieuwbouwwoning is hier in 9/10 gevallen geen behoefte aan. De taxateur gaat vervolgens bepalen wat de verwachte waarde van de woning is voor én na de verbouwing. Deze waarde hangt af van de verbouwing die je gaat doen, en is niet altijd 1 op 1 te financieren. Zo is voor de geldverstrekker in één klap duidelijk hoe groot het bouwdepot kan gaan zijn.

  3. Hypotheekaanvraag: Hierna ga je officieel het bouwdepot aanvragen middels de zogenoemde hypotheekaanvraag. Hier komen verschillende dingen bij kijken, zoals taxatierapport, inkomensspecificaties en tal van andere documenten. Laat je in deze fase dan ook zeker adviseren door een expert. De geldverstrekker heeft dan alles binnen wat het nodig heeft om met de beoordeling te starten.

  4. Beoordeling + opening bouwdepot: De laatste stap is dan het beoordelen van jouw aanvraag. Zodra de beoordeling heeft plaatsgevonden ga je naar de notaris (indien je geen verhoogde inschrijving hebt). Via het online portaal van de geldverstrekker kun je gemakkelijk je declaraties indienen. Tevens kun je hier ook terugvinden wat er nog beschikbaar is, en wat er al is uitbetaald.

Hoe werkt een bouwdepot?

Het bouwdepot kan 100% gefinancierd worden als de taxatie daarin ook aansluitend is. Dit is in 9 van de 10 gevallen dan ook 100%. Echter, houdt altijd een slag om de arm dat jouw verbouwing mogelijk niet 100% gefinancierd wordt. Het inbrengen van eigen geld is dus in veel gevallen niet nodig.

Ter illustratie: stel je hebt in 2016 een huis gekocht van 150.000 euro. De marktwaarde bedraagt nu 225.000 euro vóór de verbouwing die je in gedachte hebt. De verbouwing zelf kost je 30.000 euro. Dit valt al binnen de overwaarde die nu aanwezig is te financieren. De taxateur zal het rapport dan hoogstwaarschijnlijk uitbrengen op een waarde van €245.000 euro na verbouwing.


Bouwdepot aanvragen bij SpaaQ

Hulp nodig bij het bouwdepot aanvragen? Of heb je simpelweg behoefte aan wat meer duidelijkheid? Dan is het altijd mogelijk om je vraag te stellen. Een bouwdepot hypotheek aanvragen is logischerwijs iets dat je pas doet bij volledige zekerheid!

The form contains errors

Lees meer over hypotheken
Veelgestelde vragen

Hoe krijg je een bouwdepot?

Door middel van de hypotheekaanvraag die jouw hypotheekadviseur doet. De hoogte van het bouwdepot is afhankelijk van de marktwaarde van jouw woning en wat jij op basis van je inkomen maximaal zou kunnen lenen.

Wat kan in bouwdepot?

Alles wat vast aan je huis zit inclusief de tuin. Hierbij moet je denken aan de meerwerk of dat het een verbetering is aan jouw woning.

Wat is het voordeel van een bouwdepot?

De rente over een bouwdepot kan aftrekbaar zijn als jouw adviseur dit goed heeft ingeregeld. Daarnaast bespaart het je spaargeld waardoor je meer geld overhoudt voor andere uitgaven.

Is een bouwdepot verstandig?

Het geld dat je leent is goedkoop omdat de rente nu laag staat. Waardoor het interessant kan zijn om niet jouw eigen spaargeld te gebruiken maar de verbouwing te financieren.

Hoe werkt een bouwdepot?

Je neemt geld op vanuit jouw waarde van de hypotheek. De geldverstrekker beheert de pot met geld zodat zij er zeker van zijn dat jouw verbouwingen ook uitgevoerd gaan worden. Elke keer als je iets moet betalen of al betaalt hebt kan je via het online portal jouw declaratie indienen bij de geldverstrekker totdat de het bouwdepot leeg is.

Hoe werkt een bouwdepot bij nieuwbouw?

Eigenlijk hetzelfde als bij bestaande bouw. Enkel is het dat bij nieuwbouw de volledige hypotheek in een depot zit. Waardoor er een ander depot is waaruit je het eigen meerwerk kan betalen.

Wat kost een overbruggings hypotheek?

Bij SpaaQ is dit onderdeel van de dienstverlening.

Welke verbouwingskosten in hypotheek?

Alle kosten die je maakt voor het verbeteren van de kwaliteit van de woning of dat het meerwaarde geeft aan jouw woning kan je financieren in de hypotheek.