header-bottom

Boeterente berekenen: Hoe werkt het?

05-01-2022

Boeterente berekenen

Wat is boeterente?

Allereerst is het zaak om goed te begrijpen wat de boeterente nu precies is. Net als op veel gebieden wat hypotheekzaken betreft, is er nog weleens sprake van onduidelijkheid. Er zijn bijvoorbeeld tal van termen waarvan de gemiddelde persoon niet precies weet wat het nu inhoudt. De juiste kennis van zaken gaat je in veel gevallen een hoop onnodige kosten schelen. Dus wat is boeterente nu precies?

Bij veel hypotheken is er sprake van een rentevaste periode. Besluit je dat je liever per direct van je hypotheek af wilt zijn? Dan moet je de rente van je hypotheek afkopen. Dit noemen we de boeterente. Je betaalt dit bedrag aan de bank. De boeterente is bijvoorbeeld van toepassing in de volgende scenario’s:

  • Groot bedrag aflossen: Wil je in één keer een groot gedeelte van je hypotheek aflossen? Dan gaat dit in principe tegen de gemaakte standaardafspraken in. En dus is er dan sprake van een extra te betalen bedrag om dit mogelijk te maken.

  • Hypotheek oversluiten naar andere bank: Hetzelfde geldt wanneer je de voorkeur hebt om je hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Je stapt als het ware over, waardoor de bank niet meer aan je ‘verdient’. Hier zitten consequenties aan vast.

Bij het betalen van de boeterente kom je in de meeste gevallen voor een keuze te staan. Of je betaalt het bedrag van de boeterente direct óf je financiert het mee in de nieuwe hypotheek die je afsluit.

Hoe boeterente berekenen?

Het precieze bedrag van de boeterente hangt uiteraard af van de specifieke situatie waarin je je bevindt. Echter kun je je vooraf wel laten informeren over de factoren waar een bank naar kijkt. Dit zijn er namelijk nogal een aantal:

  • Verschil huidige rentepercentage en actuele rente
  • Overgebleven looptijd rentevaste periode
  • Gedeelte dat boetevrij blijft
  • Totale openstaande hypotheekbedrag

Wanneer je momenteel dus 5% aan rente betaalt en dit om wilt zetten naar een hypotheek met 3% rente, dan begin je door te kijken naar dit verschil van 2%. Vervolgens trek je hier het boetevrije percentage van af en bereken je de contante waarde van de resterende looptijd. Na het maken van deze berekening weet je precies hoeveel je aan boeterente kwijt gaat zijn. Het is slechts een kwestie van de juiste informatie met betrekking tot de genoemde factoren opzoeken. Door de hoogte van de boeterente te vergelijken met het bedrag wanneer je niet overstapt, weet je of het financieel gezien een slimme keuze is.Lukt het niet om de boeterente te berekenen? 

Hulp nodig bij het berekenen van de boete? Of heb je simpelweg behoefte aan wat meer duidelijkheid? Dan is het altijd mogelijk om je vraag te stellen. 

The form contains errors

Lees meer over hypotheken
Veelgestelde vragen

Wat is boeterente?

Rente die je betaald voor het eerder verbreken van het rentecontract met de geldverstrekker.

Hoe wordt de boeterente berekend?

Afhankelijk van de looptijd en de resterende looptijd en hypotheekvorm maakt de geldverstrekker hier een proforma aflosnota van.