Allereerst is het zaak om goed te begrijpen wat de boeterente nu precies is. Net als op veel gebieden wat hypotheekzaken betreft, is er nog weleens sprake van onduidelijkheid. Er zijn bijvoorbeeld tal van termen waarvan de gemiddelde persoon niet precies weet wat het nu inhoudt. De juiste kennis van zaken gaat je in veel gevallen een hoop onnodige kosten schelen. Dus wat is boeterente nu precies?
Bij veel hypotheken is er sprake van een rentevaste periode. Besluit je dat je liever per direct van je hypotheek af wilt zijn? Dan moet je de rente van je hypotheek afkopen. Dit noemen we de boeterente. Je betaalt dit bedrag aan de bank. De boeterente is bijvoorbeeld van toepassing in de volgende scenario’s:
Bij het betalen van de boeterente kom je in de meeste gevallen voor een keuze te staan. Of je betaalt het bedrag van de boeterente direct óf je financiert het mee in de nieuwe hypotheek die je afsluit.
Het precieze bedrag van de boeterente hangt uiteraard af van de specifieke situatie waarin je je bevindt. Echter kun je je vooraf wel laten informeren over de factoren waar een bank naar kijkt. Dit zijn er namelijk nogal een aantal:
Wanneer je momenteel dus 5% aan rente betaalt en dit om wilt zetten naar een hypotheek met 3% rente, dan begin je door te kijken naar dit verschil van 2%. Vervolgens trek je hier het boetevrije percentage van af en bereken je de contante waarde van de resterende looptijd. Na het maken van deze berekening weet je precies hoeveel je aan boeterente kwijt gaat zijn. Het is slechts een kwestie van de juiste informatie met betrekking tot de genoemde factoren opzoeken. Door de hoogte van de boeterente te vergelijken met het bedrag wanneer je niet overstapt, weet je of het financieel gezien een slimme keuze is.
Hulp nodig bij het berekenen van de boete? Of heb je simpelweg behoefte aan wat meer duidelijkheid? Dan is het altijd mogelijk om je vraag te stellen.
Rente die je betaald voor het eerder verbreken van het rentecontract met de geldverstrekker.
Afhankelijk van de looptijd en de resterende looptijd en hypotheekvorm maakt de geldverstrekker hier een proforma aflosnota van.