header-bottom

3 tips om een hogere, maximale hypotheek te berekenen!

23-12-2020

Een hogere, maximale hypotheek berekenen

Jouw maximale hypotheek wordt berekent aan de hand van een aantal punten. Maar, kan je deze punten ook beïnvloeden zodat jouw maximale hypotheek hoger wordt? Omdat veel mensen rondlopen met de vraag hoeveel hypotheek zij maximaal kunnen krijgen, en dan vooral wat de bijbehorende maandlasten worden, hebben wij hier een uitgebreid artikel aan toegewijd. Vragen als deze kunnen namelijk gemakkelijk door een van onze adviseurs worden beantwoordt, zodra wij inzicht hebben in bepaalde belangrijke documenten.

Veel mensen gaan ervan uit dat de maximale hypotheek die zij kunnen krijgen enkel en alleen gebaseerd wordt op het inkomen dat ze hebben. Maar niets is minder waar! Wij geven dan ook graag 3 tips met betrekking tot hoe je jouw maximale hypotheek kunt verhogen door niet alleen naar het inkomen te kijken…

Maximale hypotheek: waar hangt het van af?

Een van de belangrijkste punten om direct aan bod te laten komen is het soort hypotheekvorm. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de maximale hypotheek die zij kunnen krijgen afhangt van de hypotheekvorm die wordt gekozen. Dit is echter een fabel! Zowel bij een annuïteiten hypotheek als bij een lineaire hypotheek kan je hetzelfde bedrag bij de bank lenen.

Hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen hangt daarentegen wel af van:

  • Inkomen
  • Spaargeld
  • Het huis dat je koopt
  • Taxatie

 

1. Welke rentevaste periode kies je?

Tegenwoordig kiest men al gauw voor een rentevaste periode van 20 jaar. Want, deze historisch lage rente wil men vanzelfsprekend zo lang mogelijk vasthouden! Maar, hoe wordt de maximale hypotheeklast in een situatie als deze dan berekend?

In de formule waaronder de ‘Woonquote’ en rekenrente worden bepaald, heeft de rekenrente een grote invloed op jouw maximale leenbedrag. Door te kijken naar de stand van verschillende rentes en bovenal door deze te vergelijken, zie je al snel dat je in sommige situaties ineens €10.000 euro meer zou kunnen lenen bij een rente van bijvoorbeeld 1,51% ten opzichte van een rente van 1,20%. En laat dat voor veel mensen nou net heel prettig uitkomen…

Dit heeft te maken met de zogenoemde sweetspots in de rentelijsten. Rentes die daarin vallen zijn bijvoorbeeld 1,51% - 1,04% - 2,01%. Gegarandeerd dat je door te kiezen voor deze rentepercentages meer kunt lenen dan wanneer je bijvoorbeeld op een rente van 1,35% uit komt.

2. Toekomstig inkomen

Je hebt op dit moment een vast contract of een tijdelijk contract met een intentieverklaring en je koopt een woning die niet hoger is dan de NHG ( Nationale Hypotheekgarantie). In de regels van NHG wordt er gesproken over een loonsverhoging. daar staat het volgende:

Je mag de loonsverhoging meenemen in de hypotheek aanvraag als :

  1. Je inkomen krijgt uit een vast contract of tijdelijke contract waarvan de proeftijd is verstreken en er spraken is dat er een verklaring komt van je werkgever dat : “Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.”
  2. Je de loonsverhoging krijgt binnen 6 maanden vanaf dat jouw hypotheekaanvraag akkoord is.
  3. Je werkgever verklaard dat de loonsverhoging onvoorwaardelijk en onherroepelijk is.

Wat dus betekend dat als jouw inkomen binnen 6 maanden verhoogd wordt je dit altijd aan je adviseur moet doorgeven zodat wat jij kunt lenen exact berekend kan worden. Bron: NHG

3. Eigen geld oftewel je eigen vermogen

Tot slot: de invloed van jouw eigen vermogen. Er zijn diverse geldverstrekkers die het maar wat interessant vinden als je spaargeld hebt. Ze weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen, maar ook hoeveel spaargeld jij hebt om in te leggen of te gebruiken als ''inkomen''. Dit betekent natuurlijk niet dat je met veel spaargeld (en zonder huidige baan) naar SpaaQ moet rennen om direct een hypotheek af te sluiten, maar het geeft wel stof tot nadenken.

Het vermogen dat je hebt kan namelijk meetellen als een onderdeel van je inkomen. Bij sommige geldverstrekkers kan dit tot maximaal 3% van het totale beschikbare vermogen. Waarbij je rekening moet houden dat 70% van het inkomen uit loondienst of zelfstandig moet komen. Het aanwezige vermogen kan al meetellen vanaf €10.000,-.

Zo. Bovenstaande 3 tips zullen jou gegarandeerd helpen om jouw maximale hypotheek te verhogen. Wil jij zeker weten dat het onderste uit de kan gehaald wordt? Laat je dan vrijblijvend adviseren door een van onze hypotheekadviseurs. Samen kijken wij naar de beste, en meest voordelige optie voor jouw (nieuwe) hypotheek. Alvast beginnen met het berekenen van jouw maximale hypotheek? Gebruik dan onze handige tool hieronder!

Wil je meer over hoe jouw maximale hypotheek berekend word?
Vul dan het formulier in zodat een van onze hypotheekadviseurs je terug kan bellen.

The form contains errors