header-bottom

Nieuwbouw hypotheek

Een nieuwbouw hypotheek: hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden?

Ben jij van plan om binnenkort een nieuwbouw hypotheek af te sluiten? Leuk! Maar, wist je dat er andere eisen gelden voor het afsluiten van een nieuwbouw hypotheek dan voor een reguliere hypotheek? Om je hier wat meer over te laten zien hebben we de belangrijkste informatie omtrent de nieuwbouw hypotheek voor je op een rijtje gezet. Zo sta jij binnenkort niet voor verassingen!

Liever even met een van onze adviseurs praten over jouw persoonlijke situatie en worden voorzien van een gedegen uitleg m.b.t. een nieuwbouwhypotheek? Vraag dan direct een vrijblijvend adviesgesprek aan via onderstaande button!

Hoe werkt een nieuwbouw hypotheek?

Het afsluiten van een nieuwbouw hypotheek werkt iets anders dan een reguliere hypotheek. Het eerste verschil is dat er bij het kopen van een nieuwbouwwoning sprake is van een loting. Deze loting brengt met zich mee dat je een nieuwbouw hypotheek pas aan kunt vragen als je ook echt daadwerkelijk de loting gewonnen hebt. Logisch, een bank leent je namelijk pas geld wanneer je zicht hebt op wat je met dit geld wilt gaan doen. Indien je de loting gewonnen hebt, dan wordt er vaak een vaste prijs gehanteerd. Bij een nieuwbouwwoning is het dan ook niet nodig om te overbieden.

Dubbele lasten nieuwbouw hypotheek

Belangrijk bij een hypotheek voor een nieuwbouwwoning is het feit dat je voor dubbele lasten kan komen te staan. In de periode dat je nieuwe woning gebouwd wordt zal je eerst nog de huur of de hypotheek van je oude woning moeten betalen. Dit komt dus boven op de kosten die je kwijt bent voor de rente en aflossing van je nieuwe woning. De dubbele kosten zijn niet de enige kosten die je moet betalen bij een nieuwbouw hypotheek afsluiten. Er komen namelijk een aantal andere kostenposten bij voor een nieuwbouwwoning.

Een nieuwbouw hypotheek afsluiten: de overeenkomst teken

Voordat je een hypotheek af kunt sluiten en echt eigenaar wordt van de woning is het noodzakelijk om de aannemingsovereenkomst te tekenen. Dit contract, welke je voor een nieuwbouw hypotheek zal moeten afsluiten, gaat over twee verschillende zaken. Allereerst regelt dit contract het kopen van de grond. Op de tweede plaats regelt deze overeenkomst de klus voor de aannemer. Heb je de overeenkomst getekend dan ben je officieel de eigenaar van de grond! Dit is het moment dat de aannemer aan de slag gaat met het bouwen van het pand. Het is uiteraard erg belangrijk om deze overeenkomst goed door te nemen. Alleen door alles goed door te nemen en kritische vragen te stellen, is het mogelijk om eventuele problemen in een vroegtijdig stadium op te kunnen sporen.

Maximale hypotheek voor nieuwbouw berekenen

Veel mensen die van plan zijn om te verhuizen naar een nieuwe nieuwbouwwoning vragen zich natuurlijk af wat de maximale hypotheek voor nieuwbouw eigenlijk is. Je wilt namelijk wel graag weten hoeveel je kunt lenen voor de aanschaf van het nieuwe pand. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van je inkomsten. Het is daarom verstandig om vooraf al in kaart te brengen hoeveel je ongeveer kunt lenen. Wij hebben daarom een gemakkelijke tool geïmplementeerd, waar je binnen no-time jouw maximale nieuwbouw hypotheek kunt berekenen!



Kosten nieuwebouw hypotheek

  • Meerwerk – kies je voor een nieuwbouwwoning, dan wordt de woning vaak casco opgeleverd. Dit betekent dat er in de woning zelf nog niets staat. Bij een hypotheek voor de nieuwbouw berekenen is het dan ook gelijk noodzakelijk om rekening te houden met het meerwerk. Je wilt namelijk wel graag een nieuwe keuken in je huis laten plaatsen voordat je er daadwerkelijk intrekt. Hoeveel je kwijt bent hangt natuurlijk volledig af van de wensen voor jouw woning. Het is mogelijk om zelf geld te besparen door zelf aan de slag te gaan. Het spreekt voor zich dat dit alleen mogelijk is voor de mensen die hier ervaring mee hebben. Over het algemeen is het namelijk verstandig om het uit handen te geven aan een professionele aannemer.
  • Hypotheekrente nieuwbouw: het renteverlies – zoals we al even kort hebben vermeld ben je bij een nieuwbouw hypotheek afsluiten geld kwijt voor de dubbele lasten. Naast de reguliere kosten voor de huur of de aflossing van je woning is er bij een nieuwbouwwoning sprake van renteverlies. Als de aannemer al is begonnen met bouwen voordat je de koopovereenkomst hebt getekend dan is er sprake van verlies van bouwrente. De aannemer is namelijk al kosten kwijt voordat het huis op jouw naam staat. Over deze kosten wordt rente gerekend. De rente is vaak hoger dan de reguliere hypotheekrente nieuwbouw. Hierdoor wordt jouw woning iets duurder. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij een nieuwbouw hypotheek afsluiten.
  • Bouwdepot nieuwbouw – je kunt een bouwdepot zien als een losse rekening waar al het geld van de hypotheek op komt te staan. Uit deze rekening worden de kosten voor het bouwbedrijf betaalt. Bij een verbouwing is het mogelijk om het bouwdepot voor de nieuwbouwwoning te gebruiken. Over het bedrag wat je in het bouwdepot hebt staan ontvang je rente. Op hetzelfde moment is het zo dat je geld betaalt als er meer geld uit komt dan dat er op het depot zelf staat. Hoewel dit niet vaak voorkomt is het wel iets om als nieuwe woningeigenaar rekening mee te houden.

Nieuwbouwhypotheek adviseur nodig?

Wil je liever in contact komen met een nieuwbouwhypotheek adviseur? Wij staan graag voor je klaar! Middels een vrijblijvend adviesgesprek brengen wij je/jullie wensen in kaart en gaan we op zoek naar de beste oplossing voor jullie persoonlijke situatie. In deze fase zullen wij diverse nieuwbouwhypotheken vergelijken, zodat we de goedkoopste en beste oplossing kunnen adviseren. Dit alles op een volledig transparante manier, zodat je nooit voor verassingen komt te staan. Maak hieronder direct een vrijblijvende afspraak!

 

Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Kan je geen keuze maken tussen annuïteiten of lineaire? Laat ons je helpen!

The form contains errors