header-bottom

Hypotheek na scheiding

Een scheiding en jouw hypotheek: wat nu?

In het geval dat jouw relatie beëindigd wordt, begrijpen wij maar al te goed dat er veel in jullie leven gaat veranderen. Wanneer jullie samen een woning hebben gekocht is het dan ook noodzaak dat jullie gaan beslissen wat jullie met de woning willen gaan doen. Want, een scheiding en een hypotheek brengt veel teweeg. Omdat je in deze tijd wel iets anders aan je hoofd hebt, staan wij voor jullie klaar om deze situatie zo eerlijk mogelijk af te handelen. Mocht een van jullie namelijk beslissen om in het huis te blijven wonen of het huis te willen verkopen, dan komen er een aantal zaken bij kijken…

Advies over jullie hypotheek na scheiding nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze hypotheekadviseurs!

 

Hypotheek Na Scheiding 1

Hoeveel kan ik lenen na mijn scheiding?

Als je na je scheiding in jullie koophuis wilt blijven wonen, is het noodzakelijk dat je berekent hoeveel je kunt lenen. Vanaf nu komt namelijk de gehele koopsom op jouw naam te staan, wat natuurlijk wel haalbaar moet zijn. De geldverstrekker zal bekijken of er sprake is van voldoende inkomen om de vaste lasten te betalen. Omdat bij het berekenen van je maximale hypotheek na een scheiding veel dingen komen kijken, is het belangrijk dat je goed wordt geadviseerd over alle mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat het betalen van alimentatie aan je ex-partner ook invloed heeft op de hoogte van je maximale lening bij de bank?

Mogelijkheden hypotheek bij scheiding

In principe zijn er verschillende mogelijkheden voor jullie woning wanneer jullie ervoor kiezen om uit elkaar te gaan. Zo kunnen jullie ervoor kiezen dat een van beide de hypotheek overneemt en de hypotheek dus na de scheiding op 1 naam wordt gezet. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om beide op zoek te gaan naar een nieuwe koopwoning, waardoor jullie huidige woning moet worden verkocht.

Hypotheek overnemen na scheiding

Wanneer en van jullie de hypotheek gaat overnemen na een scheiding, wordt de procedure ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’ gestart. Dit is een procedure die in sommige gevallen best lang kan duren, omdat banken niet zijn ingesteld om het beheer over jouw hypotheek real-time uit te kunnen voeren. In sommige gevallen is het afsluiten van een nieuwe hypotheek dan ook sneller. Echter, door het afhandelen van heel wat dossiers weten wij precies wat een geldverstrekker van jou verwacht, wat het hele proces kan bespoedigen. Zo is het verstandig om op voorhand inzicht te hebben in de documenten die nodig zijn voor het ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid, namelijk:

Concept Akte van verdeling: in sommige gevallen kan de bank vragen om een conceptakte van verdeling. Via deze manier wil de bank zeker weten dat de woning echt verdeeld gaat worden. In de meeste gevallen wordt dit document opgevraagd voordat er überhaupt wordt beoordeeld of de hypotheek na scheiding kan worden overgenomen.

Echtscheidingsconvenant: een echtscheidingsconvenant is het document waarin jij en jouw partner diverse afspraken hebben vastgelegd die rondom jullie echtscheiding gemaakt zijn. In de meeste gevallen wordt een echtscheidingsconvenant dan ook door een mediator opgesteld, zodat de belangen van beide partijen kunnen worden gewaarborgd.

Inschrijving in de registers van de Burgelijke Stand
Beschikking van de rechtbank

Daarnaast zitten er ook veel voordelen aan het overnemen van een hypotheek, zoals:

- Je betaalt in de meeste gevallen geen overdrachtsbelasting

- Je hebt geen verhuiskosten                                                           

- Het is bevorderlijk voor de thuissituatie (kinderen) om in een tijd als deze op dezelfde plek te kunnen blijven wonen.

Partner uitkopen

Wil jij de hypotheek overnemen na een scheiding? Dan is er een grote kans dat jij jouw partner moet uitkopen om de hypotheek vervolgens na de scheiding op 1 naam te kunnen zetten. Het uitkopen van je partner houdt in dat de vertrekkende partij recht heeft op de helft van de waarde van het koophuis. Dit is afhankelijk van de taxatiewaarde evenals de hypotheek.

Nieuwe hypotheek na scheiding

Kies geen van beide ervoor om in de woning te blijven wonen? Dan is het noodzaak dat de woning wordt verkocht en jullie beide een nieuwe hypotheek afsluiten. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt een eventuele restschuld na de scheiding, wat betekent dat de opbrengst van de woning te laag kan zijn om de gehele hypotheek af te lossen. Dit is in veel gevallen geen probleem, maar wel verstandig om in het achterhoofd te houden.


Wat kan SpaaQ voor jou betekenen?

Een nieuwe hypotheek afsluiten na een scheiding is minder makkelijk dan bijvoorbeeld een startershypotheek. Je hebt nu eenmaal een verleden en een lening, waardoor er door de geldverstrekker meer moet worden gecontroleerd. Daarom is het echt belangrijk om je in deze situatie goed te laten informeren, zodat je uiteindelijk voor de meest gunstige oplossing kiest. Wij staan voor je klaar, ook in deze tijd!

The form contains errors