header-bottom

Tweede huis kopen

10-01-2021

Je droomt waarschijnlijk al tijden over het kopen van een tweede huis. Een tweede huis kopen voor je kind of kleinkinderen, of om zelf te kunnen genieten van een prachtige vakantiewoning. Of misschien wil je wel een tweede huis in het buitenland kopen om daar deels je pensioen door te brengen?

Ongeacht de reden: het kopen van een tweede huis is een slimme investering in het vastgoed. Houdt er wel rekening mee dat er bij een hypotheek op een tweede huis andere regels gelden dan bij een hypotheek voor je eerste woning. De banken hanteren namelijk strengere regels omdat zij deze financiering zien als een verhoogd risico. Daarbij komt dat een tweede woning vaak wordt gekocht om vervolgens te verhuren en dat beïnvloedt de taxatiewaarde van de woning. We leggen je in onze blog een aantal belangrijke zaken uit over een tweede huis kopen en het verkrijgen van een 2e hypotheek!

Tweede huis kopen hypotheek berekenen

Wanneer je een tweede huis wilt kopen hanteren de banken andere regels dan bij de aankoop van je eerste appartement of woning. Vaak wordt een tweede huis namelijk gekocht als belegging waarbij de koper het pand wil verhuren.

Indien de woning verhuurt gaat worden is de maximale hypotheek die je kan afsluiten voor de woning rond 70-90% van de marktwaarde in verhuurde staat. De financiering van een tweede woning gaat gepaard met een eigen woning die vaak gebruikt wordt door jezelf.

Bij het afsluiten van de tweede hypotheek wordt gekeken of dit verantwoord is. De huurinkomsten die er al zijn of nog moeten gaan komen mogen in sommige gevallen wel meegerekend worden. Je hebt bij een tweede hypotheek altijd de keuze uit een annuitaire of lineaire hypotheek, ook word hier vaak een aflossingsvrije hypotheek aan toegevoegd om zelf flexibel te zijn in het aflossen. Ga ervan uit dat je minimaal 30% van de woning zelf zou moet betalen vanuit eigen middelen, dan valt de financiering eigenlijk altijd mee!

Voorwaarden banken voor 2e hypotheek

De bank hanteert dus strengere voorwaarden wanneer je een hypotheek wil afsluiten voor een tweede woning. Wij hebben deze voor het gemak even op een rij gezet voor je:

 • De tweede woning mag niet als hoofdverblijf dienen.
 • Het tweede huis moet op een fundering staan en daarnaast gebouwd zijn van beton of steen. Voor een woning welke je kan verplaatsen krijg je géén hypotheek van de bank.
 • Je kan slechts een deel van de woning financieren (60-80%)
 • De looptijd van de 2e hypotheek is korter, maximaal 25 jaar.
 • De rente van een 2e hypotheek ligt bij een tweede huis kopen hoger.

 

Hypotheek op je tweede huis of deze zelf financieren?

Banken geven bij het kopen van een 2e woning niet de volledige koopsom als 2e hypotheek. Je mag namelijk maar een percentage van de tweede woning financieren met een hypotheek. Dit percentage ligt vaak tussen de 60 en 80 procent. De rest van het bedrag moet je zelf kunnen financieren. Bij een tweede woning kopen dien je dus altijd zelf een bedrag van de koopsom in te leggen. Dit kan bijvoorbeeld komen uit de overwaarde van je eerste huis of eigen spaargeld. De overwaarde moet je overigens wel opnemen, zodat je het kan inbrengen bij de 2e hypotheek.

Het verkrijgen van een tweede hypotheek voor een tweede huis verloopt bij elk persoon anders. Dit alles vanwege de verschillen in financiële situaties. Het is dan ook niet zo eenvoudig om online snel een 2e hypotheek te berekenen. Laat je daarom altijd goed informeren door een financieel adviseur zoals SpaaQ!

Tweede Huis Kopen

Tweede huis kopen als belegging

Wie geïnteresseerd is in het verdienen van geld en het opbouwen van vermogen, zal al snel bij vastgoed uitkomen. Heb je veel eigen geld? Dan is vastgoed een van de beste opties om je geld in te investeren. Niet alleen wordt vastgoed vrijwel altijd meer waard op de lange termijn, ook levert een tweede huis meteen een passief inkomen op wanneer je deze gaat verhuren. Een slimme investering dus.

De voordelen van een tweede huis kopen voor verhuur zijn:

 • Huurders betalen maandelijks jouw hypotheek en meer;
 • De huurders lossen jouw hypotheek af, waardoor jij vermogen opbouwt;
 • De tweede woning wordt op de lange termijn meer waard.

Laat je altijd goed adviseren bij het aankopen van een tweede huis als belegging. Je wordt dan begeleid bij de aankoop van een 2e beleggingswoning en voorkomt daarmee een miskoop.

Waarom tweede huis kopen voor verhuur?         

Mocht je nog niet overtuigd zijn van de financiële voordelen van het kopen van een tweede huis voor de verhuur, dan hebben wij hier nog meer voordelen voor je op een rij gezet:

 • Hierdoor kun je eerder stoppen met werken en vervroegd met pensioen te gaan
 • Hierdoor ontvang je een passief en vast inkomen zonder al te veel inspanning
 • Het is de eerste stap naar het uitbreiden van je vastgoedportefeuille
 • Op de lange termijn is de waarde van vastgoed gestegen
 • Je wordt financieel onafhankelijk met de opbrengsten uit de huurinkomsten.

 

Huis Kopen In Buitenland

Tweede woning kopen buitenland

Wanneer je op vakantie bent kan het zomaar gebeuren dat je verliefd wordt op een karakteristieke Franse boerderij of een idyllisch Italiaans dorpshuis. Bij de aankoop van een vakantiehuis in het buitenland kleven wel de nodige risico’s. Het is verstandig om je daarom eerst goed te oriënteren.

Het is voor een huis in het buitenland vaak lastiger om een hypotheek te krijgen van een Nederlandse bank. En als het al kan, gelden er tevens ook andere strengere voorwaarden. Denk hierbij aan o.a. hogere rentes, omdat banken het moeilijk vinden om de risico’s in te schatten.

Je kunt ook aankloppen bij een lokale bank. Echter moet je dan meestal wel meer eigen geld inbrengen. Dus: wil je een huis in het buitenland kopen? Neem er dan altijd de tijd voor en laat je adviseren door een expert die de lokale markt kent en de taal spreekt. Bovendien raden we je aan om een advocaat in de hand te nemen. Een advocaat kan namelijk voor je uitzoeken of er geen schulden op het huis rusten en weet natuurlijk ook alle regels van het land die komen kijken bij het kopen van een tweede huis in het buitenland.

Belasting op je tweede woning

Een tweede woning welke in Nederland staat, wordt belast in box 3. Dit betekent dat je er vermogensbelasting over betaalt. Als je geld hebt geleend voor de aankoop, mag je de hypotheek van de waarde van de tweede woning aftrekken, zodat je minder belasting betaalt.

Dus, als je tweede huis 200.000 euro kost en er 100.000 euro hypotheek op zit, betaal je maar over 100.000 euro vermogensbelasting. De hypotheekrente is hierbij overigens niet aftrekbaar! Staat je 2e woning in het buitenland, dan betaal je de belasting die geldt in dat land.

Betrouwbaar advies bij 2e huis kopen

Blijf je dromen van een tweede huis kopen of durf je eindelijk stappen te ondernemen om jouw droom werkelijkheid te laten worden? Om erachter te komen of de koop van een tweede woning binnen jouw mogelijkheden ligt, nodigen wij je graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

We kijken samen zorgvuldig naar jouw vermogen, betaalverplichtingen en specifieke wensen. Zoals de prijs, taxatiewaarde en het soort investering. Wij geven je advies en beantwoorden al jouw vragen. SpaaQ is jouw betrouwbare partner bij het kopen van een eerste én tweede huis.

The form contains errors