header-bottom

Onder voorbehoud van financiering een huis kopen: alles wat je moet weten!

26-05-2021

Wanneer je bezig bent met het kopen van een woning of op zoek bent naar jouw droomwoning, dan heb je vast en zeker wel eens de term ‘onder voorbehoud van financiering’ voorbij horen komen. Maar, wat kun je hier precies mee? En waarom koop je een woning onder voorbehoud van financiering? Wij hebben alle informatie voor je op een rij gezet!


Wat is onder voorbehoud van financiering?

Onder voorbehoud van financiering is een ontbindende voorwaarden waarmee je in gevallen van het niet rond kunnen krijgen van de financiering jouw koopcontract van een woning kunt ontbinden. Dit zorgt ervoor dat je altijd een stok achter de deur hebt, mocht het uiteindelijk toch niet mogelijk zijn om de hypotheek bij de bank te krijgen.

 

Waarom onder voorbehoud van financiering?

In zo goed als bijna elke situatie wordt de ontbindende voorwaarden m.b.t. het onder voorbehoud van financiering meegenomen in het voorlopige koopcontract. Het is namelijk zo dat jouw financiering bij de bank vaak nog niet volledig rond is op het moment dat je een bod moet uitbrengen op een woning. Daarnaast is het ook in gevallen dat je zo goed als zeker bent dat je de hypotheek kunt krijgen, verstandig om deze ontbindende voorwaarden voor het geval dat mee te nemen in je voorlopig koopcontract. Het is een kleine moeite, maar het scheelt je ontzettend veel geld!



Hoelang geldt onder voorbehoud van financiering?

Natuurlijk is het niet zo dat je, onbeperkt kunt genieten van het vangnet dat de ontbindende voorwaarden van onder voorbehoud van financiering met zich meebrengt. Vaak wordt er namelijk in het voorlopige koopcontract een datum meegenomen waarop deze desbetreffende ontbindende voorwaarden vervalt. In de meeste gevallen zal dit 6 tot 8 weken zijn. Belangrijk is dan dus wel dat je er samen met je hypotheekadviseur voor zorgt dat de financiering binnen dit termijn wordt geregeld.

Wil je de ontbindende voorwaarde onder voorbehoud van financiering gebruiken als troef om de concurrentie voorbij te gaan? Dan is dit zeker het overwegen waard. Bieden onder voorbehoud van financiering komt namelijk met regelmaat voor, nu de huizenmarkt zo gigantisch op z’n kop staat. Maar, door dit te doen neem je wel een heel groot vangnet voor jezelf weg. Want, zodra je de financiering dus niet rond krijgt, moet je zelf opdraaien voor de boete die hieruit voortkomt. Niet heel verstandig dus!

Hoe werkt ontbinding?

Wanneer je ervoor kiest om je koopcontract te ontbinden, dan kan dat alleen op de volgende manieren: 

  • Op grond van de voorwaarden die gesteld zijn: in dit geval dus op basis van de voorwaarden van de onder voorbehoud van financiering voorwaarden;
  • Wanneer alles goed gedocumenteerd wordt;
  • Als je nog binnen de afgesproken termijn zit;
  • Wanneer je hiervoor een schriftelijk verzoek indient per mail of aangetekende post.

​Vaak is het kosteloos, al zullen er wel administratiekosten in rekening gebracht kunnen worden door bijvoorbeeld de notaris. 



Neem contact met ons op!

Weten welke ontbindende voorwaarden jij nodig hebt? Of wil je even sparren met een van onze adviseurs over het wel of niet inzetten van de voorwaarde onder voorbehoud van financiering? Neem dan hieronder vrijblijvend contact met ons op!

The form contains errors

Spaaq Logo Clr

SpaaQ wordt gewaardeerd met een 8.9 van 5 sterren op basis van 250 beoordelingen.