header-bottom

Hypotheekaanvraag en Financiële Verplichtingen: Wat Je Moet Weten

21-09-2023

Een huis kopen is voor velen een droom die werkelijkheid wordt. Maar wist je dat je financiële situatie veel invloed kan hebben op het bedrag dat je kunt lenen voor je hypotheek? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende financiële verplichtingen die je kunt hebben en hoe deze invloed kunnen hebben op je maximale hypotheekbedrag.

1. Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Hoe deze leningen je hypotheek beïnvloeden

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet wordt vrijwel altijd geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit heeft directe gevolgen voor het bedrag dat je kunt lenen voor je hypotheek. Geldverstrekkers hanteren een standaardregel waarbij ze 2 procent van het (oorspronkelijke) kredietbedrag meetellen in je maandelijkse lasten.

2. Mobiele telefoon

De verborgen kosten van een telefoonabonnement

Veel telecombedrijven bieden abonnementen aan waarbij je een nieuwe telefoon krijgt. Dit lijkt handig, maar het is eigenlijk een vorm van lenen. Als de telefoon op afbetaling duurder is dan € 250, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Zelfs al gaat het om een relatief klein bedrag per maand, kan dit een aanzienlijke impact hebben op je maximale hypotheekbedrag. Ontdek hoe je registratie kunt voorkomen.

3. Rood staan op je betaalrekening

De valkuilen van rood staan

Het hebben van de mogelijkheid om meer dan € 250 rood te staan op je betaalrekening wordt ook beschouwd als een vorm van krediet. Zelfs als je nooit daadwerkelijk rood staat, kan deze optie van invloed zijn op je leencapaciteit. Leer waarom het verstandig kan zijn om deze optie uit te schakelen als je een huis wilt kopen.

4. Creditcards

Hoe creditcards je hypotheek beïnvloeden

Creditcards en winkelkaarten waarmee je op krediet kunt betalen, worden geregistreerd bij het BKR. Dit heeft directe gevolgen voor je maximale leenbedrag. Ontdek hoe je kunt voorkomen dat deze kaarten je hypotheekaanvraag beïnvloeden en leer over de uitzonderingen.

5. Private leasecontract

De impact van een private leaseauto

Heb je een auto via een private leasecontract? Sinds april 2022 wordt 100% van de totale leasesom geregistreerd bij het BKR. Ontdek hoe dit als een financiële verplichting wordt beschouwd en waarom dit je leencapaciteit kan verminderen.

6. Fietsenplan

Hoe een fietsenplan je maximale hypotheek beïnvloedt

Deelname aan het fietsenplan van je werkgever kan soms worden geregistreerd als een onderhandse lening op je werkgeversverklaring. Lees meer over hoe dit je maximale hypotheekbedrag kan beperken en wat je werkgever moet aangeven.

7. Spullen op afbetaling

De gevolgen van afbetalingsregelingen

Het afbetalen van producten bij een bedrijf, zoals een koelkast of kleding, wordt gemeld bij het BKR als het bedrag boven de € 250 uitkomt. Ontdek waarom dit van invloed kan zijn op je hypotheekaanvraag en hoe je hiermee om kunt gaan.

8. Studieschuld

Studieschulden en je maximale hypotheek

Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR, maar je moet deze wel melden aan je geldverstrekker. Ontdek hoe studieschulden, vooral na de afschaffing van de basisbeurs, een aanzienlijke impact kunnen hebben op het bedrag dat je kunt lenen voor je hypotheek. Leer waarom het verstandig is om je studieschuld niet te verzwijgen.

9. Partneralimentatie

Hoe partneralimentatie je inkomsten beïnvloedt

Als je partneralimentatie moet betalen aan je ex-partner, wordt dit gezien als een financiële verplichting door hypotheekverstrekkers. Dit heeft directe gevolgen voor je inkomsten en je leencapaciteit. Leer hoe dit werkt en wat je kunt doen om je maximale hypotheekbedrag niet te laten beïnvloeden.