header-bottom

Hypotheek verlengen of oversluiten naar een andere bank?

20-11-2020

Even terug naar het begin voor we de hypotheek verlengen

Toen je de hypotheek hebt afgesloten heb je de rente vast gezet voor een bepaalde periode. Ook de looptijd speelde hierin een belangrijke rol. De meeste hypotheken worden namelijk afgesloten met een looptijd van 30 jaar. Omdat de hypotheek die destijds is afgesloten passende was bij de situatie waarin je toen zat, is het verstandig je nu af te vragen of dit nog steeds aan de orde is

Hypotheek verlengen bij dezelfde geldverstrekker na rentevaste periode

Het grootste gedeelte van de woningbezitters leggen hun rentevaste periode graag voor een aantal jaren vast. Dit doen ze bijvoorbeeld door een rentevaste periode te kiezen van 10 jaar. Binnen deze periode mag de rente niet veranderen en heb je dus zekerheid over jouw hypotheeklasten. Na deze 10 jaar moet je de rentevaste periode gaan verlengen. Je ontvangt hiervoor een verlengingsvoorstel van de geldverstrekker met allerlei rentevaste periodes. Het voorstel van de geldverstrekker krijg je ongeveer 3 maanden van tevoren, zodat je in die drie maanden nog gebruik kunt maken van de ‘’bedenktijd’’. Het is namelijk niet altijd verstandig om zomaar het verleningsvoorstel van de geldverstrekker te accepteren.

Hypotheekonderhoudsbeurt

Vandaag de dag gebeurt het helaas nog erg veel dat het voorstel zomaar wordt geaccepteerd. Ons advies is dan ook om jouw hypotheek een onderhoudsbeurt te geven, net zoals je bij een auto doet! Als je weer eens met een hypotheekadviseur om de tafel gaat, kan je samen bekijken of de bank een goed voorstel heeft gestuurd. Hoogstwaarschijnlijk is er doormiddel van een kleine aanpassing meer voordeel te behalen dan wanneer het verlengingsvoorstel zomaar wordt geaccepteerd.

De meeste gehoorde klachten in de hypotheekmarkt zijn:

  • De geldverstrekker heeft niet de goedkoopste rente meer
  • Rentekorting komt te vervallen
  • Hogere maandlasten dan voorheen

Boetevrij hypotheek oversluiten

Na het einde van de rentevaste periode kan je zonder dat je een boete moet betalen weg bij jouw huidige geldverstrekker. Als je nog wel in de periode zit van jouw rente betaal je namelijk een boete. Deze boete betaal je omdat de geldverstrekker rente-inkomsten misloopt. Je hebt namelijk met de geldverstrekker een periode afgesproken dat de rente niet mag stijgen en dalen, en wanneer je deze afspraak niet na komt zal de geldverstrekker de rente die hij misloopt graag nog willen ontvangen van jou. Een hypotheek verlengen is daarom dé uitgelezen kans om kosteloos bij jouw geldverstrekker te kunnen vertrekken.

Boete betalen bij het oversluiten van de hypotheek

Toch je hypotheek oversluiten tijdens de rentevaste periode? Dan moet je goed opletten of het wel de moeite waard is om dit te doen. Ondanks dat de boete die je betaald fiscaal aftrekbaar is, is het verstandig om te bedenken binnen welke periode je deze terug verdiend? Een van de grootste fouten die gemaakt wordt is dat dit niet juist wordt berekend en je de boete dus uiteindelijk niet terugverdient. Bij het verlengen of oversluiten van je hypotheek zijn er dan ook een aantal punten die je moet overwegen:

Welke kosten maak je?

  • Krijg je lagere maandlasten?
  • Sluit de hypotheekvorm nog aan bij de huidige situatie?
  • Welke rentevaste periode kies je?

Hypotheek verlengen na looptijd

Als jouw hypotheek verlengt moet worden omdat de looptijd ten einde is, dan klopt het bovenstaande helaas niet voor jou. De geldverstrekker stuurt je op dat moment een brief dat zij graag de openstaande schuld willen ontvangen. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om met een kruiwagen vol geld naar de bank toe te gaan om je hypotheek af te lossen.

In een van onze andere blogs hebben we eerder geschreven dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen kunnen komen wanneer zij hun hypotheek moeten verlengen. Bij het verlengen van de looptijd ga je namelijk een nieuwe hypotheek aan met de geldverstrekker of met een andere geldverstrekker.

Bij de nieuwe hypotheek wordt er op basis van het inkomen dat je hebt getoetst of je het nog wel kunt lenen. Naast het toetsen van het inkomen is het belangrijk om te kijken of de hypotheek nog wel passend is bij de huidige situatie. Om een goed beeld te kunnen krijgen van wat de mogelijkheden zijn, kan je het beste een afspraak maken met een van onze adviseurs. Zij kijken samen met jou naar de mogelijkheden en de juiste oplossing.

The form contains errors