header-bottom

Hypotheek verhogen voor verbouwing op 2 manieren

07-10-2020

Hoe je hypotheek verhogen voor verbouwing?

Wil je dan eindelijk eens een keer die verouderde badkamer verbouwen, maar is dit duurder dan verwacht? Of krijg je binnenkort je eerste kindje en moet er daardoor het een en ander in huis aangepast worden? Dan kun je voor de financiering van deze verbouwing vaak gewoon je hypotheek verhogen. In deze blog leggen wij jou uit hoe dit precies werkt!

Heb je liever vrijblijvend contact met onze experts over de mogelijkheden? Geen probleem. Onze experts staan voor u klaar.

Je hypotheek verhogen voor verbouwing

Een verbouwing gaat vaak niet om een paar duizend euro, maar loopt al snel op tot tienduizend euro of meer. In dat geval hebben maar weinig mensen een toereikend spaarpotje om zomaar even die verbouwing uit te voeren. Waar je dan naar kunt kijken, is de overwaarde die je op je woning hebt. De overwaarde is het verschil tussen de hoogte van je hypotheek en de huidige waarde van je woning. Deze overwaarde kan al reeds aanwezig zijn of als gevolg van de verbouwing veroorzaakt worden.

Sinds begin 2018 is het niet meer mogelijk om een hoger bedrag dan de waarde van je woning aan hypotheek af te sluiten. Heb je dus een overwaarde van bijvoorbeeld twintigduizend euro? Dan is het goed mogelijk dat je voor dat bedrag je hypotheek kan verhogen om je verbouwing te financieren.

 

Waar moet ik rekening mee houden bij het verhogen van mijn hypotheek?

Wanneer je overweegt om je hypotheek te verhogen, is het van belang dat er rekening gehouden wordt met diverse punten:

  • De hypotheek mag na verhoging niet meer dan 100% zijn van de waarde van de woning.
  • Wanneer je verhogen van je hypotheek overweegt is een adviesgesprek verplicht.
  • Bij het afsluiten van een hypotheek moeten er advieskosten worden betaald, en eventueel ook taxatie- en notariskosten.
  • De rente van een hypotheek is lager dan die op een Persoonlijke Lening.

Gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek

Ga je de verhoging van jouw hypotheek gebruiken voor de verbouwing of verbetering van je woning? Dat komt goed uit! In deze situatie is het namelijk het geval dat ook de hypotheekrente van de verhoging onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar wordt. De voorwaarden die hiervoor geldt is dan wel dat het extra bedrag 30 jaar en minimaal annuïtair wordt afgelost.

Hoe werkt het verhogen van je hypotheek?

Er zijn in principe twee manieren om je hypotheek te verhogen. Namelijk, onderhands of in de vorm van een tweede hypotheek:

  • Onderhands is mogelijk wanneer je bij de aankoop van je huis je hypotheek hoger hebt laten inschrijven dan dat deze daadwerkelijk was. Is dit niet het geval, maar heb je ondertussen al een deel van je hypotheek afgelost bij de bank? Dan is onderhands verhogen ook nog een optie. Belangrijk hierbij is dan ook dat het in deze situatie vaak niet noodzakelijk is om naar de notaris te gaan.
  • Het afsluiten van een tweede hypotheek is noodzakelijk wanneer bovenstaande situatie niet aan de orde is. Deze tweede hypotheek sluit je dus los af van de al bestaande hypotheek op je woning. Aan deze optie zijn iets meer kosten verbonden, doordat je bijvoorbeeld opnieuw langs de notaris moet. Al met al is deze optie dus niet alleen duurder, maar ook meer tijdrovend.

In bepaalde situaties is het verstandiger om de hypotheek ook over te sluiten naar een nieuwe hypotheek. Houdt er hierbij wel rekening mee dat er in sommige gevallen een vergoeding betaalt moet worden voor het vroegtijdig afbetalen van de hypotheek. Het oversluiten van de hypotheek kan interessant zijn wanneer de huidige hypotheekrente lager is dan de rente die je nu betaalt. 

Wat zijn de kosten van het verhogen van je hypotheek?

Wanneer je ervoor kiest om jouw hypotheek te verhogen, heb je te maken met diverse kosten. Allereerst de afsluitkosten voor het advies en de bemiddeling. Daarnaast is het noodzakelijk dat jouw woning opnieuw getaxeerd wordt, waarna je vaak ook een bezoek brengt aan de notaris (mits je kiest voor een tweede hypotheek). Wij adviseren dan ook altijd om het verhogen van een hypotheek pas te adviseren wanneer het gaat om een bedrag hoger dan €25.000. Dit, omdat dan de lagere rente van de hypotheek opweegt tegen de kosten.

Hypotheekadvies nodig?

Het hele proces rondom het verhogen van de hypotheek is soms best ingewikkeld. Je zit mogelijk met vragen als:

  • Welke stappen moet ik nu ondernemen?
  • Kan ik onderhands mijn hypotheek verhogen?
  • Heb ik overwaarde op mijn woning?

Bij SpaaQ helpen we je graag met het beantwoorden van deze vragen. Wij houden ons al jaren bezig met het proces rondom het verhogen van hypotheken bij verbouwingen. Met advies op maat begeleiden wij je dan ook stap voor stap door dit proces heen. Zit je momenteel met een van de bovenstaande vragen of ben je simpelweg benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of maak online een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil je meer informatie over het verhogen van de hypotheek?
Vul dan het formulier in zodat een van onze adviseur je terug kan bellen.

The form contains errors

Lees meer artikelen