header-bottom

Hypotheek na scheiding op 1 naam zetten is dat mogelijk?

07-10-2020

Hypotheek overnemen bij scheiding

Een scheiding is een emotionele rollercoaster die voor jouw gevoel soms geen einde kent. ‘Kan ik in mijn huis blijven wonen na een scheiding?’ is dan ook een vraag die onze hypotheek adviseurs vaak krijgen. Wij zullen jou, na een heerlijke bak koffie, dan daar een uitgebreid antwoord op geven. Alleen, op basis van een mooi paar blauwe ogen kunnen wij niks zeggen. Zoals jullie samen de woning bezitten, zijn jullie er ook samen verantwoordelijk voor. Dit wordt ook wel hoofdelijk aansprakelijk genoemd. Deze aansprakelijkheid geldt ook wanneer jij of jouw ex-partner niet meer in de woning woont. Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid is dan ook een procedure die wij na een scheiding moeten gaan bewandelen. Het regelen van de hypotheek na scheiding is een intensief proces, waarbij het voor jouw gevoel heel lang kan duren.

Hoe lang duurt dit proces?

In 9 van de 10 gevallen duurt het overnemen van een hypotheek na scheiding erg lang vanwege de verwerkingstijd van jouw bank. Dit, omdat banken niet zijn ingesteld om het beheer dat zij hebben over jouw hypotheek ‘realtime’ te kunnen uitvoeren. Mede daarom zeggen wij ook regelmatig dat het soms sneller is om een nieuwe hypotheek af te sluiten dan het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid aan te vragen.

In de afgelopen jaren zijn wij bij SpaaQ al heel wat dossiers verder, en weten wij precies wat een geldverstrekker van jou, en dus ook van ons, gaat verwachten. Door middel van een goede samenwerking kunnen wij ervoor zorgen dat het gehele proces zo spoedig mogelijk zal verlopen.

In 2020 kan het soms verwarrend zijn welke regels en wetten er gelden voor jou. Wanneer je getrouwd of samenwonend bent gelden er namelijk andere regels. In de afgelopen jaren is er dan ook veel verandert op het gebied van samenlevingsvormen. Dit alles maakt het niet makkelijker om de hypotheek op 1 naam te zetten. In het web van regels en wetgevingen kun je in veel gevallen volledig de weg kwijtraken.

Wat te doen bij echtscheiding en hypotheek

Nadat de scheiding is uitgesproken ga je vaak zoals afgesproken jullie bezittingen verdelen, waaronder ook de woning die jullie samen bezitten. Als er winst of verlies is gemaakt is er vaak vooraf besproken wie wat krijgt of moet betalen. Om de hypotheek op 1 naam te kunnen krijgen moet dit op basis van jouw financiële situatie wel haalbaar zijn. De bank moet namelijk aan de hand van een aantal documenten zien dat jij de hypotheek alleen kan dragen. In de meeste gevallen is het mogelijk om de huidige hypotheek alleen voort te zetten, echter kan het soms ook zijn dat er een volledig nieuwe hypotheek moet worden afgesloten.

Welke documenten heb je nodig?

De bank gaat het ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid beoordelen op basis van de documenten die wij samen aanleveren. Vaak zijn dit waslijsten met documenten die je nodig gaat hebben. Naast de standaard documenten voor de hypotheekaanvraag zijn er documenten nodig waarin de afspraken staan die jullie hebben gemaakt over hoe jullie uit elkaar gaan. Wie krijgt wat en wie moet wie wat betalen. Deze documenten worden opgemaakt door een mediator of advocaat. Er zijn verschillende documenten zelf te maken maar dat raden we altijd af omdat de nauwkeurigheid van een externe partij altijd hoger is dan als je het zelf doet.

Kleine greep uit de documenten die je nodig gaat hebben:

– Concept Akte van verdeling: in sommige gevallen kan de bank vragen om een conceptakte van verdeling. Via deze manier wil de bank zeker weten dat de woning echt verdeeld gaat worden. In de meeste gevallen wordt dit document opgevraagd voordat er überhaupt wordt beoordeeld of de hypotheek na scheiding kan worden overgenomen.

– Echtscheidingsconvenant: een echtscheidingsconvenant is het document waarin jij en jouw partner diverse afspraken hebben vastgelegd die rondom jullie echtscheiding gemaakt zijn. In de meeste gevallen wordt een echtscheidingsconvenant dan ook door een mediator opgesteld, zodat de belangen van beide partijen kunnen worden gewaarborgd.

– Inschrijving in de registers van de Burgerlijke Stand
– Beschikking van de rechtbank