Je hypotheek meeverhuizen, of juist niet? Dat is een goede vraag voor iedereen die zich oriënteert op de huizenmarkt. En het antwoord is geen duidelijke ja of nee. Wie zijn huis 12 jaar geleden heeft gekocht wil die rente van 5% natuurlijk niet meenemen. Maar wanneer je in de afgelopen 5 jaar een huis gekocht hebt toen de rentes historisch laag waren, is dit een gunstige regeling. Het meeverhuizen van je hypotheek noemen we ook wel de meeneemfaciliteit of verhuisregeling hypotheek. En in deze blog, gaan we je er meer over vertellen.
De verhuisregeling hypotheek is een faciliteit waarmee je je bestaande hypotheekrente van je oude huis, maandlasten en hypotheek voorwaarden meeneemt naar een nieuwe woning. De rente en looptijd lopen dan door voor je nieuwe huis. Dit geld ook voor de rentevaste periode. Hierdoor kan je in de praktijk verhuizen zonder dat je de voordelen van je oude woonlening kwijtraakt.
Dat klinkt natuurlijk heel erg gunstig, zeker nu de afgelopen jaren de rente historisch laag heeft gestaan. Dat betekent dat je in de toekomst kan verhuizen en deze lage rente mee kan nemen naar de nieuwe woning, ook wanneer de rente in de tussentijds gestegen is. De verhuisregeling heeft helaas wel een aantal haken en ogen, zo moet er wel opnieuw getoetst worden of je aan alle voorwaarden voldoet. Wanneer je inkomen veranderd is of je nieuwe huis een stuk duurder is kan dit betekenen dat je niet langer aan alle eisen voldoet en er geen gebruik gemaakt kan worden van de meeneemfaciliteit.
Een oud hypotheek meeverhuizen is vooral gunstig voor mensen die tussen 2017 en 2021 een huis hebben gekocht. De rente stond toen historisch laag. Als de rente blijft stijgen zal het meeverhuizen van je hypotheek naar een nieuwe woning vooral gunstig zijn. Dan neem je de rentevaste periode van de lage rente mee naar de nieuwe woonlening onder dezelfde voorwaarden. In sommige situaties kan het zijn dat je 30 jaar of misschien wel 20 jaar nog de actuele hypotheekrente mee kan nemen. De actuele hypotheekrentes gelden dus voor het deel wat je boven je huidige hypotheek mee wilt financieren. Om je hypotheek mee te nemen zijn er wel voorwaarden waar rekening mee gehouden moet worden. Bij het gebruik maken van de verhuisregeling moet je bijvoorbeeld rekening houden dat de maximale hypotheek en aflossingsvrije hypotheek lager kunnen zijn. De laagste rente mee nemen naar een nieuwe woning kan niet altijd even voordelig uit vallen.
Wanneer je gaat verhuizen en gebruik wil maken van de meeneemfaciliteit kan dat, ook wanneer je nieuwe huis een hogere koopsom heeft. Hierbij wordt de woonlening opgesplitst in delen en zal het deel welke hoger uitvalt dan de oude koopsom met een nieuwe rente en nieuwe voorwaarden worden afgesloten. Een nieuw hypotheek afsluiten doe je dus voor het hogere deel van jouw nieuwe lening. Op die manier profiteer je voor een groot deel nog steeds van de oude gunstige voorwaarden.