header-bottom

Hypotheek afsluiten samen met je ouders is dat mogelijk?

19-11-2020

Hypotheek afsluiten samen met je ouders, kan dat nog?

Schenking van ouders

In 2018 mogen je ouders 100.000 euro belastingvrij schenken. Een van de voorwaarden is dat dat je de schenking gebruikt voor het kopen van een woning of voor de verbouwing van een woning. Als ze je meer willen geven, moeten ze hier schenkbelasting over betalen.

Lening van ouders

Het is mogelijk om geld te lenen van je ouders voor jouw eerste huis. Je moet deze lening net als bij een hypotheek afbetalen met rente. Onder bepaalde voorwaarden is deze lening fiscaal aftrekbaar. Daarnaast moet de lening bij de Belastingsdienst geregistreerd staan. Ook betekent deze lening niet dat je een hogere hypotheek bij de bank kunt krijgen, je moet namelijk je ouders maandelijks geld terug betalen.

Huren van je ouders

Je ouders kunnen daarnaast jouw huis als tweede huis kopen en deze aan jou verhuren. Hier zitten wel een aantal nadelen aan, want het tweede huis is namelijk eigendom van je ouders. Hierdoor mogen zij de hypotheekrente niet aftrekken van hun belasting. Als je samen met je ouders een huis koopt, bezitten jullie beiden de helft van de woning. Dit is ongunstig voor je ouders om dezelfde twee redenen die zojuist bij het huren van je ouders gegeven werden. Een hypotheek afsluiten samen met je ouders kan dus wel maar heeft wel wat voeten in de aarde.

Overwaarde huis gebruiken voor hypotheek van je kind

Als je ouders een overwaarde hebben op hun eigen woning, kunnen zij deze gebruiken als onderpand voor een deel van jouw hypotheek. Er zijn hierbij wel twee grote problemen. Ten eerste kunnen jouw ouders hun huis kwijt raken als jij in de financiële problemen komt. Ten tweede is het belastingtechnisch erg lastig. 

Hoeveel meer hypotheek kan je krijgen als je ouders garant staan?

Het is niet 1-2-3 uit te rekenen hoeveel hypotheek je meer kunt krijgen wanneer je ouders garant staan. Er zijn maar een aantal banken die in zo’n situatie namelijk met je mee willen denken. Vaak gaat dit op basis van 'explain': dit betekent dat er specifiek wordt gekeken naar jouw situatie omdat deze afwijkend is. 

Hulp bij het afsluiten van een hypotheek met je ouders nodig? 

Wil je weten welke manier voor jou van toepassing is? Oftewel: hoe jij de beste een meest voordelige startershypotheek krijgt? Kom dan alleen of samen met je ouders bij ons op de koffie in Zoetermeer en Rotterdam. Wij helpen je hier graag bij!

The form contains errors