header-bottom

Hoeveel moet je overbieden op een huis?

09-05-2021

Het is een feit dat de woningmarkt op dit moment vrij chaotisch is. Daar waar je vroeger voor jouw droomhuis gewoon de vraagprijs neer kon leggen is dit vandaag de dag niet meer zo. Overbieden op een huis is dan ook echt de orde van de dag geworden. Door de krapte op de huizenmarkt moeten starters er alles aan doen om een woning in handen te krijgen. We zien dat er (terecht) veel vragen bestaan over het overbieden van een woning. Wij hebben alle belangrijke informatie voor je op een rij gezet. Liever in contact komen met een van onze adviseurs? Vraag hieronder dan een vrijblijvend adviesgesprek aan!  

Stijgende woningmarkt: de toekomst

De woningmarkt bevindt zich op dit moment in een stijgende vaart. Zo blijkt uit cijfers van het NVM dat er de laatste tijd ruim 9,5% meer wordt geboden op woningen. Het blijkt tevens dat ruim 40% van de woningen verkocht wordt boven de vraagprijs. Deze woningen worden dus verkocht middels het meefinancieren op basis van overbieding. Meerdere kopers brengen een eigen bod uit op de woning en degene met het hoogste bod gaat er met de woning vandoor. De kans is groot dat dit ook de komende jaren zo zal zijn, aldus de voorlopige conclusie van de ING.

Hoeveel moet je overbieden op een huis?

Wanneer mensen een huis kopen is een van de belangrijkste vragen die veel mensen zichzelf stellen hoeveel ze moeten overbieden op een huis. Het lastige is dat het niet eenvoudig is om hier een direct antwoord op te geven. Dit hangt namelijk sterk af van de omstandigheden van het geval. Het is dan ook niet mogelijk om zomaar een percentage te geven voor hoeveel procent je zou moeten overbieden. In een stad als Amsterdam is het niet raar om ruim 10% tot zelfs 20% te overbieden op een woning. Dit terwijl het in het oosten van het land juist raar is als je zoveel overbiedt voor een woning. Er is dus geen gemiddeld percentage welke je standaard kunt toepassen tijdens het overbieden op een huis. Benieuwd naar hoeveel jij moet overbieden op een woning? Vraag dan hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan voor meer informatie!

Overbieden Woning

Risico’s van overbieding

Ondanks het feit dat het overbieden op een huis op dit moment de standaard is geworden is het niet zo dat er geen risico’s kleven aan het overbieden. Zo is het mogelijk dat je steeds meer gaat overbieden wanneer je meerdere keren overboden bent in voorgaande biedingen. Dit kan ervoor zorgen dat je veel te veel betaalt voor een bepaalde woning. Daar komt bij dat het voor sommige mensen die teveel overbieden lastig kan zijn om de woning voldoende te financieren bij de bank. In dit opzicht is het dus ook weer handig om een adviseur in te schakelen die je van de nodige adviezen kan voorzien.

Tips voor het overbieden op een woning in 2021

Het overbieden op een woning neemt aardig wat tijd en moeite in beslag zal nemen. Om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk kans maakt op de woning is het van belang om het goed aan te pakken. Met behulp van deze tips maak je het jezelf echt een stuk makkelijker dan voorheen:

  • Schakel een adviseur in – een van de belangrijkste tips die wij je mee kunnen geven als je via overbieden een huis wilt kopen is het inschakelen van een adviseur. Het is namelijk zo dat de meningen over de waarde van een woning sterk verschillen. Alleen middels de hulp van een goede adviseur is het mogelijk om een goed beeld te krijgen over de waarde van een woning. Dit maakt het ook mogelijk om advies in te winnen omtrent de keuze voor de hoogte van het overbieden.
  • Denk aan de toekomst – het is ook van belang om rekening te houden met de toekomst. De prijzen van de woningen zullen de komende tijd nog gaan stijgen, al komt hier natuurlijk ooit een einde aan. Heb je op dit moment nog geen definitie woonplaats waar je wilt wonen dan is het handig om eerst te huren. Hiermee voorkom je dat je straks je woning moet verkopen wanneer de woningmarkt wellicht een correctie heeft gemaakt. Weet je wel al waar je wil wonen dan is het uiteraard wel mogelijk om een woning met overbieding te kopen.
  • Kies een goed openingsbod – wil je een goede kans maken op het kopen van een woning middels het meefinancieren via overbieden, dan is het van belang om goed te kijken naar het openingsbod op het huis. Het is namelijk echt zo dat het openingsbod alles bepaald voor de aanschaf van de woning. Indien je te hoog biedt dan ben je teveel geld kwijt. Bied je de weinig dan is het mogelijk dat je juist de woning verliest aan iemand anders.
  • Laat je emoties buiten spel – een fout die nog altijd veel wordt gemaakt is dat mensen te emotioneel worden bij het bieden op een woning. Wanneer je een woning echt graag wilt hebben is het goed mogelijk dat je meer betaalt dan je van plan was. Dit kan je veel geld kosten als je pech hebt. Zie je dat de prijs van de woning ver boven jouw oorspronkelijke budget stijgt dan is het tijd om de bieding los te laten en op zoek te gaan naar een andere woning. Zie je persoonlijke budget dan ook echt als een soort leidraad waar je je altijd aan dient te houden.

Ook op een woning overbieden?

Het overbieden op een woning is een lastige opgave, zeker omdat er geen ‘gemiddeld overbieden huis’-regel is. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een adviseur met voldoende kennis. Wij staan dan ook graag voor je klaar! Vrijblijvend kennismaken en de mogelijkheden bespreken?

 

The form contains errors