header-bottom

Dubbele woonlasten voorkomen

26-11-2020

Een huis kopen onder of boven de € 300.000

We weten allemaal dat de woningen onder de € 300.000 vrij snel weg zijn. Maar de prijscategorie hierboven heeft vaak wel een uitdaging. De prijsstijgingen in de markt, de snelle keuzes die gemaakt moeten worden, makelaars die snel geld ruiken…

Huizenzoekers die in de categorie boven de € 300.000 zoeken zijn geen snelle beslissers. Ze hebben vaak meer tijd nodig om een woning te bekijken en hier goed over na te denken. Ze kopen een woning waarin ze vaak een langere periode gaan wonen en daarom moet het een goede keuze zijn. De financiering is vaak geen probleem omdat de kopers doorstromers zijn en een woning met overwaarde achterlaten. Dit geeft de koper ruimte om nog kritischer te kijken naar de woning die hij wil gaat kopen.

”Ach dat lukt wel snel genoeg”

In de markt wordt er op dit moment hard geroepen: “ach, je bent je woning toch wel snel kwijt dus dubbele woonlasten zullen wel meevallen”. Maar welke risico’s zijn er als je een huis hebt dat nog niet verkocht is en je hebt al wel een nieuwe woning gekocht? Deze week spraken wij een klant die een dilemma voor zich heeft. Dat klinkt als volgt:

‘’Ik heb een eigen woning van € 580.000 die nog verkocht moet worden. Maar ik heb al wel een optie op een nieuwbouwproject waarbij de bouw al begonnen is en de makelaar graag wilt dat ik de koop-/aanneemovereenkomst teken. Maar ik wil geen dubbele woonlasten hebben ‘’

Een lastig dilemma wat ook te begrijpen is. De woning staat al een geruime tijd in de verkoop en er zijn inderdaad een aantal kijkers geweest. Die hebben aangegeven de woning interessant te vinden, maar ze willen nog geen knopen doorhakken omdat zij ook een eigen woning hebben die nog verkocht moet worden. Ondertussen geeft de makelaar aan dat zij de voorlopige koopovereenkomst kunnen tekenen zodat hij de woning definitief kan verkopen en wij met de hypotheek aan de slag kunnen gaan.

Welke risico’s bij het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst

Welke risico’s loop je dan als je de voorlopig koopovereenkomst hebt getekend en je eigen woning is nog niet verkocht?

 • Je krijgt de financiering niet rond
 • Dubbele woonlasten
 • Als je komt te overlijden, ben je dan voldoende verzekerd?
 • Je raakt je baan kwijt
 • De woning die je nog moet verkopen ligt toch niet zo goed in de markt als gedacht.
 • Je woning voor minder verkopen dan gedacht
 • Ontbindende voorwaarden zijn niet duidelijk opgenomen

Dubbele woonlasten en nu?

Blijf je te lang met dubbele woonlasten zitten dan kan het zijn dat je de nieuwe woning ook in de verkoop moet zetten. Op dat moment heb je twee woningen in de verkoop. Bij een nieuwbouwwoning kan het zijn dat er in het contract staat dat je de woning voor de oplevering nog niet mag doorverkopen of alleen met toestemming van de aannemer.

Kopen onder voorbehoud wat houdt dat in?

Het tekenen van een voorlopig koopcontract klinkt heel misleidend omdat de overeenkomst voor zowel jou als de verkoper bindend is. Natuurlijk heb je 3 dagen bedenktijd zodat je de overeenkomst zonder reden kunt ontbinden. Maar na de drie dagen zit je vast aan het contract. Dan is de vraag: heb je in het contract voorbehouden opgenomen waar je op basis daarvan mag ontbinden zoals:

 • Voorbehoud van Financiering
 • Voorbehoud Bouwtechnische keuring ( bij bestaande bouw)
 • Voorbehoud Verkoop van eigen woning
 • Voorbehoud van het verkrijgen van NHG

Jij ook?

Er zijn genoeg mensen die zich herkennen in het verhaal van een van onze klanten. Zit jij in dezelfde situatie? Dan willen we graag met je mee denken over een oplossing die passend is bij jouw situatie. Vraag onze hypotheekadviseurs in Zoetermeer naar de mogelijkheden!

The form contains errors