We kennen hem allemaal nog wel, die reclame over aflossingsblij in plaats van aflossingsvrij. Deze is een aantal jaar terug in het leven geroepen als campagne om meer informatie te verstrekken over de mogelijkheden aflossen van een aflossingsvrije hypotheek en wanneer je beter je aflossingsvrije hypotheek kan oversluiten. In deze blog gaan we je meer vertellen over de voor- en nadelen van het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek.
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm zonder aflossingsschema. Je betaalt dus alleen de rente iedere maand zonder een X bedrag welke de lening aflost. Aan het eind van de looptijd, of bij verkoop van de woning, dient deze hypotheekvorm wél in één keer afbetaald te worden. Dit kan op meerdere manieren;
Sparen tijdens de looptijd van de hypotheek om het bedrag in één keer af te lossen
Het verkopen van je huis om het bedrag te kunnen aflossen.
Een nieuwe hypotheek afsluiten en daarmee de oude hypotheek aflossen
Voor 2013 waren de regels voor het afsluiten van deze hypotheekvorm nog heel anders dan nu. Toen was de aflossingsvrije hypotheek rente nog aftrekbaar en kon je bijna je gehele huis financieren met zo’n hypotheek en daardoor kwamen steeds meer mensen in de problemen. Bovendien was de rente nog een stuk hoger in die tijd. Daardoor kan het oversluiten van je aflossingsvrije hypotheek voordelig zijn, nu de rentes nog redelijk laag staan.
De voordelen van het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten is vooral erg gunstig voor mensen die nog in het oude systeem hun hypotheek hebben afgesloten. Wanneer je deze hebt afgesloten voor 1 januari 2013, val je onder de overgangsregeling. Dat betekent dat je de aflossingsvrije hypotheek rente aftrekbaar blijft.
Het is alleen wel zo dat veel banken tegenwoordig niet meer dan 50% van de woningwaarde door middel van een aflossingsvrije hypotheek willen financieren. Het overige deel zal omgezet worden naar een annuïteiten of lineaire hypotheek. Hierdoor profiteer je niet alleen van een lagere rente terwijl je toch een deel van de schuld afbetaald. Uiteindelijk betaal je per maand vaak minder als je jouw aflossingsvrije hypotheek gaat oversluiten.
De nadelen van een aflossingsvrije hypotheek oversluiten
Er zitten niet alleen maar voordelen aan je aflossingsvrije hypotheek oversluiten, helaas. En in het kader van begrijpbare transparantie willen we natuurlijk ook de nadelen even voor je op een rij zetten.
Zo kan het namelijk zomaar zijn dat maximale leensom lager uitvalt als deze deed met een groter aflossingsvrij hypotheekdeel. Wij helpen je natuurlijk graag bij het uitrekenen van jouw hypotheek en de maandlasten.
Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten betekend ook dat je een boeterente voor het tussentijds opbreken van je hypotheek moet betalen. En deze kunnen flink hoog oplopen afhankelijk van de looptijd van je oude hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je hierin altijd voorzien van goed advies en de boete in de berekeningen meenemen.
Als laatste heb je nog het recht op hypotheekrenteaftrek vanuit de overgangsregeling, dit is niet in alle gevalleneven vanzelfsprekend. Het recht op hypotheekrenteaftrek loopt vanaf het afsluiten van de hypotheek voor 30 jaar wanneer je deze tussen 2001 en 2013 hebt afgesloten. Heb je je hypotheek voor die tijd afgesloten dan verloopt je recht op hypotheekrenteaftrek per 2031 en ga je netto meer hypotheek betalen.
Wij hebben op onze website een handige rekentool voor het oversluiten van jouw hypotheek. Het enige wat je daarvoor bij de hand moet hebben zijn de gegevens van je hypotheek. Zo kan je per lening deel de hypotheekvorm, bedrag, rentepercentage, rentevaste periode en de einddatum invullen waarna er eenvoudig in drie stappen een nauwkeurige berekening wordt.
Mocht je er niet uit komen of toch liever direct onze hulp in willen schakelen staan wij bij SpaaQ voor je klaar voor gewoon, helder hypotheekadvies.