header-bottom

8 tips om jouw schenking in goede banen te leiden

19-11-2020

Tip 4: Schenking via de notaris of zonder

Als je een schenking doet via de notaris kan dit voordelen hebben voor de schenker en de ontvangen. Denk hierbij aan de belastingvoordelen. Via de notaris heb je meer controle over de schenking. Het is ook mogelijk te schenken zonder notaris. Leg dan de afspraken vast in een onderhandse akte.

Tip 5: Slim schenken

Je zou denken een schenking komt altijd goed uit. Dat is niet altijd het geval. Stel je voor dat de ontvanger een uitkering heeft dan is het mogelijk dat hij / zij wordt gekort op de hoogte hiervan. Daarnaast het bedrag dat geschonken wordt kan te hoog zijn voor de vrijstelling waardoor er belasting betaald moet worden over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt. Dit noemen we ook wel schenkbelasting.

Tip 6: Toestemming van je partner

Als je getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt dan moeten jullie beide de overeenkomst of akte ondertekenen. Dat is ook wel prettig als jouw partner iemand een schenking doet waar jij het niet mee eens bent kan je het altijd nog tegenhouden. Indien er geen twee handtekeningen staan op de akte of overeenkomst dan kan het per direct worden teruggedraaid.

Tip 7: Geen belasting betalen over je schenking

Het is wettelijk bepaald welke vrijstellingen er zijn. Dit is afhankelijk aan wie je een schenking doet. De schenkingsvrijstellingen zijn gemakkelijk te vinden bij de Belastingdienst. Hierbij wordt aangegeven wat het vrijgestelde bedrag is dat je mag schenken zonder dat er schenkbelasting over betaald moet worden en aan wie je kan schenken. De schenkvrijstellingen mag je maal 2 doen indien je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.

Tip 8: Laat je ex niet mee profiteren

Tip 8: Laat je ex niet mee profiteren. Je kind ligt in scheiding en je hebt hem of haar een schenking gedaan. Bij te notaris kan je vast leggen dat je de schenking alleen doet aan jouw eigen kind. Hiermee voorkom je dat jouw kind de schenking moet delen. Andersom kan het ook dat de partner van jouw kind ook gebruik mag maken van de schenking die is gedaan.

De blog is in samenwerking met de Nationale Notaris samengesteld. Heb je vragen over schenkingen kun je contact opnemen met de Nationale Notaris.

Hulp bij het afsluiten van een hypotheek nodig? 

Wil je weten welke manier voor jou van toepassing is? Oftewel: hoe jij de beste een meest voordelige een hypotheek krijgt? Kom dan alleen of samen met je ouders bij ons op de koffie in Zoetermeer en Rotterdam. Wij helpen je hier graag bij!

The form contains errors