header-bottom

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting in 2021? En hoe zit het nu echt?

22-12-2020

Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?

 Overdrachtsbelasting is voor veel mensen typisch zo’n begrip waarvan ze weleens gehoord hebben, maar waarvan ze niet precies weten wat het inhoudt. Vragen die bij ons regelmatig de revue passeren zijn o.a. ‘Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?’, ‘Wanneer betaal je overdrachtsbelasting?’ en sinds kort ook: ‘Hoe zit het met de overdrachtsbelasting in 2021?’ In dit artikel hebben wij alles voor je op een rij gezet van wat je moet weten over overdrachtsbelasting, en bovenal: waar je op moet letten! Zo kom je nooit voor onverwachte verassingen te staan.

 

Wat is overdrachtsbelasting precies? 

De overdrachtsbelasting is een vorm van belasting die je moet betalen op het moment dat je een woning of bedrijfspand koopt of geschonken krijgt. Dit kan dan gaan om ‘normale’ woningen, vakantiewoningen, winkels en bedrijfspanden. Bij de overdrachtsbelasting werken we met percentages, wat voor woningen in totaal 2% bedraagt. Dat wil zeggen dat je 2% van de aankoopsom direct aan de belasting moet afdragen. Voor winkels en bedrijfspanden geldt hiervoor een hoger percentage overdrachtsbelasting, namelijk 6%. Wil je jouw overdrachtsbelasting berekenen? Dat kan dan gemakkelijk door bovenstaande percentages te gebruiken. Het tarief voor de overdrachtsbelasting dat je moet betalen is dus afhankelijk van de koopsom van jouw woning. De belasting die wordt altijd betaalt door de koper.

 

Hiermee kunnen we dan ook direct antwoord geven op de vraag wanneer je overdrachtsbelasting moet betalen. Dit is namelijk altijd het geval. Toch zijn er ook uitzonderingen op deze regel te vinden…

 

Overdrachtsbelasting vrijstelling 2021

Wanneer betaal je geen overdrachtsbelasting? Ook dit is wederom een terechte vraag die velen mensen stellen. Er zijn namelijk nogal wat uitzonderingen op de bovenstaande regel. In specifieke gevallen is het niet nodig om de overdrachtsbelasting af te dragen aan de Belastingdienst. Situaties waarin dit het geval is, zijn bijvoorbeeld wanneer je eigenaar van een pand wordt wanneer je: 

 • Gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, waarbij het pand eerst eigendom van één van beiden was
 • Het als onderdeel van een erfenis ontvangt
 • Een echtscheiding doormaakt en daardoor (gedeeltelijk) eigenaar wordt van een pand
 • Binnen 6 maanden besluit om het pand alweer door te verkopen
 • Partner met wie je samenwoont of samenwoonde jou uitkoopt (en je eigenaar bent binnen een verhouding van 40% tot 60%).

 

Samen voor de eerste keer een woning kopen:

Voorbeeld: Jij bent op het moment van aanvragen 35 jaar en jouw partner is jonger dan 35 jaar dan zijn jullie vrijgesteld van overdrachtsbelasting to 50% als je en huis koopt voordat je partner 35 jaar is. Voor een bestaande woning geldt de vrijstelling voor kopers van 35 jaar of jonger.

Ben jij jonger dan 35 jaar of is jouw partner jonger dan 35 dan geldt voor jullie

Al eerder een woning gehad:

Voorbeeld: Je hebt al eens eerder een woning gehad en je wilt nu opnieuw een huis kopen. Dan mag je tot dat je 35 jaar bent gebruik maken van de vrijstelling.

Samen al eigen woningen gehad:

Voorbeeld: Als je beide al eens een woning hebt gehad en nu samen in een woning gaan wonen die jullie kopen dan zijn jullie ook ook vrijgesteld van belasting indien jullie beide jonger zijn dan 35 jaar.

 

Wijzigingen overdrachtsbelasting 2021

Er vinden enkele wijzigingen in de overdrachtsbelasting voor 2021 plaats. Het komt er in principe op neer dat de wijziging in de overdrachtsbelasting het vanaf 2021 voor starters een stuk makkelijker maakt om een woning te kopen. De overdrachtsbelasting voor starters in 2020 was namelijk 2%. In 2021 vindt er een vrijstelling plaats, mits je aan een aantal specifieke voorwaarden voldoet. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je: 

 • Een leeftijd hebt van tussen de 18 en 35 jaar
 • Zelf de woning koopt en er ook echt in gaat wonen
 • Het de eerste keer is dat je een startersvrijstelling gaat aanvragen
 • De woningwaarde lager is dan €400.000*

*LET OP: Tot 1 april 2021 is het WEL nog mogelijk om vrijstelling van de overdrachtsbelasting aan te vragen voor een woning met een waarde van hoger dan €400.000. Vanaf 1 april 2021 is dit in ieder geval niet meer een optie. 

 

Voor investeerders geldt dat in 2021 de overdrachtsbelasting juist omhoog gaat naar 8%. Het gaat hierbij dan dus specifiek om investeringen in een woning. Dit tarief is van toepassing wanneer je de woning: 

 • Gaat verhuren aan een ander
 • Gebruikt als een vakantiewoning/tweede woning
 • Koopt voor een kind

Overdrachtsbelasting starters terugwerkende kracht

Het is niet mogelijk om over de overdrachtsbelasting met terugwerkende kracht alsnog vrijstelling te krijgen. Het enige waar je je op kunt beroepen, is het laten passeren van het koopcontract bij de notaris vanaf 1 januari 2021 of later. Dit is namelijk het punt dat relevant is met betrekking tot de overdrachtsbelasting. Het maakt daarbij niet uit wanneer het koopcontract zelf is getekend. 

 

 

Wil je meer informatie over belastingen?
Vul dan het formulier in zodat een van onze hypotheekadviseurs je terug kan bellen.

The form contains errors